Корабът "Вера Су" потъва, екипажът не иска евакуация

25060
Корабът "Вера Су" потъва, екипажът не иска евакуация
Снимка: БГНЕС

Корабът "Вера Су" потъва. Това обяви министърът на транспорта Христо Алексиев. Екипажът все още не дава съгласие да бъде евакуиран, но държавата е в готовност.

В района има силен вятър и високи вълни, предаде Нова тв.

Въпреки влошените метеорологични условия през последните дни корабът към този момент не е допълнително увреден.

Акцията по изтеглянето на "Вера Су" засега няма да бъде подновявана

Екипажът на заседналия край местността "Яйлата" кораб продължава да е на борда на плавателния съд. С капитана на кораба се поддържа неп...

България няма свои представители на борда на кораба, и отказът на капитана и екипажа да напуснат кораба означава, че те имат надежда той да бъде спасен. Това каза служебният премиер Стефан Янев пред БНТ.

"Чувам, че се дискутира, че реакцията на държавата се била забавила. В първите дни, в които корабът заседна, се водиха разговори със собственика и застрахователя, и на третия ден държавата разбира, че трябва да се предприемат екстрени мерки. МТИТС задейства стоите структури и започна борба с нищото: Морска администрация се занимава само със себе си, има липса на законодателна база, на правила, и МТИТС в разстояние на няколко дни търсеше решение в интерес на международното право и на националното. Нищо не стана, държавата успя да изтегли корабното гориво - най-сериозният замърсяващ агент на кораба. А товарът - за него ни е съобщено, че не е опасен, има разлив, но не е опасен товар. Нашата най-голяма грижа беше с горивото, и всички усилия по отношение на здравето на хората е направено. Има и въжена стълба за екипажа - когато искат, могат да се евакуират на брега.", допълни още той.

По думите му решение на капитана е да не се евакуират, явно счита, че има надежда за кораба.

"Задействан е план с международни компании по спасяване на корабни аварии, които работят по казуса. Ключовият въпрос е дали времето ще позволи. От брега е невъзможно да се помага на такъв тип кораб. Факторът, който влияе на операцията, е състоянието на морето, допълни премиерът.

Свършили сме няколко неща: самото министерство на транспорта и други структури сформира още в началото на седмицата кризисен щаб, който комуникира с чужди фирми начини за помощ.

Видео от дрон показа заседналия край Камен бряг кораб

Дрон на Военноморското училище „Никола Йонков Вапцаров“ следи от небето заседналия край Камен бряг кораб „Вера Су&ldq...

Разходите за операцията ще бъдат поети от държавата, и когато корабът бъде изтеглен, ще бъде задържан. После разходите ще бъдат търсени от застрахователя на кораба", каза още Янев.

14-ти ден, откакто товарният кораб, заедно с 3 000 тона карбамид на него, заседна в подводните скали край бреговете на Камен бряг. Заради лошото време с вятър от 8-14 метра в секунда и вълнение на морето 4 бала и днес акцията по претоварването и изтеглянето на кораба няма да бъде подновена. 

„По отношение на кризи, свързани с технически средства за спасителни операции сме доста назад. Законовата база е меко казано неадекватна, а когато това е така, имате неадекватни хаотични действия“. Tова заяви по-рано  пред БТВ уволненият изпълнителен директор на „Морска администрация“ кап. Живко Петров.

Според него "Морска администрация" се занимава предимно с административни дела. Аварийното звено е в състав от 20 човека, разполага с няколко катера предимно за спасяване на човешки живот. Това е аварийна ситуация, за която няма сили и средства нито една институция. Трябва да има законова база и след това система за бързо и ефективно наемане на такива средства и сглобяване на спасителен екип“, посочи бившият директор.

По думите му трябва да има законова база и възможност „Морска администрация“ да наема кран, да наема баржи и влекачи. „Няма как при сегашния закон. Нека някой ми каже по кой закон „Морска администрация“ може бързо без обществени поръчки и с какъв бюджет да наеме техника в рамките на един – два дни, когато беше хубаво времето. От там дойде забавянето“, категоричен бе капитан Петров. Според него кризата ще бъде овладяна, но ако нещата останат така, след това ще уволнят следващия изпълнителен директор. Съответният министър ще се упражнява, особено в тази политическа обстановка и нищо няма да се реши, смята той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com