Критично ли е водното ниво на язовирите на НЕК преди снеготопенето, Петкова отрече да има проблем

2111
Критично ли е водното ниво на язовирите на НЕК преди снеготопенето, Петкова отрече да има проблем
Снимка: БГНЕС

Всички язовири разполагат с достатъчен обем, който да поеме снеготопенето, потвърди енергийният министър Теменужка Петкова по време на петъчния парламентарен контрол.

Към момента НЕК стопанисва 19 язовири от национално значение, обясни Петкова при представянето на моментното състояние на язовирите.

„Язовирите и язовирните стени са в добро техническо състояние“, категорична е тя.

Държавните енергийни дружества с подобрение на финансовите показатели

Държавните енергийни дружества отчитат подобрение на финансите си, но все още нивото на натрупания дълг в сектора остава високо. Това п...

Депутатът от БСП Жельо Бойчев отбеляза, че разполагат с информация, според която поддържаните от НЕК язовири са с водни нива под критичното, което не може да се използва за производството на енергия.

„През изтеклата година сме свидетели на не много логични управленски решения в енергийния сектор. През лятото беше спряно производството на електроенергия от т.нар. американски централи.

Потреблението беше компенсирано с производството на електрическа енергия от ВЕЦ на НЕК. Това доведе до изпразване на язовирите“, заяви Бойчев.

"По моя информация, министър Димов е издал редица постановления и актове, в които са констатирани нарушения на използването на язовирите по графика, който утвърждава Министерството на околната среда и водите“, допълни Бойчев и попита - какво е състоянието на язовирите, които се стопанисват от НЕК и как се управляват водните ресурси?

В отговор министърът заяви, че към момента язовирите са със запълнен капацитет от над 7%, така че не може да се говори за критични нива.

ДАМТН с извънредни мерки за наблюдение на язовирите

Заради очакваните силни валежи в следващите часове и през утрешния ден (на места се очакват до 40 литра на квадратен метър), Държавната...

Червените твърдят, че през 2018 година спрямо 2017 година е произведена по-малко енергия, от което държавата е загубила минимум 10 милиона лева.

Депутатът Таско Ерменков призова Петкова да направи проверка как се управляват ВЕЦ-овете, защото ако не го направи тя – ще го направи прокуратурата.

Той посочи данни, според които производството на АСЕ и Контур Глобал 2018 в сравнение с 2017 – общо 560 408 МВч по-малко или около 17 млн. лв. загуби за системата.

„Това довежда до производството на електроенергия от ВЕЦ за покриване на търсенето. Продадени количества електроенергия от ВЕЦ за трите месеца – юни, юли и август 2018 г, загубите са приблизително 90 млн. лв. за НЕК“, обясни Ерменков.

Според него състоянието на язовирите е критично, което от своя страна води до загуба на мощности от ниските нива в размер на около 545 МВ, а ако бъдат включени и закъснелите ремонти и рехабилитации – на близо 700 МВ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com