С 54% повече ток от вода сме произвели от началото на годината

1629
С 54% повече ток от вода сме произвели от началото на годината
Снимка: БГНЕС

От началото на годината сме произвели с 54 процента повече ток от вода в сравнение със същия период на миналата година. Това каза за БНР директорът на Централното диспечерско управление съм Електроенергийния системен оператор Пламен Герджиков:

“Износът на ток също бележи ръст и е с една четвърт повече в сравнение със същия период на миналата година. Ако температурите скочат и заради климатиците потреблението се увеличи, страната ни има достатъчно резервни мощности, за да покрие търсенето”.

В София строят жилищна сграда на метри от далекопровод (СНИМКИ)

Новостроящ се жилищен блок в столицата се оказа буквално на метри от 110-киловолтово съоръжение.  Снимки на портебители в социалн...

Само за първите 7 месеца електричеството от водните централи е колкото обикновено произвеждаме за цяла година, казва Герджиков:

"Нормално производство от ВЕЦ-а е 3-4 милиарда киловатчаса. Тази година сме грубо на 3, 4 млрд., което е средното производство за нормална година - ние го достигаме за първите 7 месеца. Водните запаси в страната са много добри. За последните 5 години, енергийният запас в язовирите в момента е най-добър. Спрямо миналата година е с 32% повече".

Износът на ток също бележи ръст и е с една четвърт повече в сравнение със същия период на миналата година. Ако температурите скочат и заради климатиците потреблението се увеличи, страната ни има достатъчно резервни мощности, за да покрие търсенето:

"Има 580 мегавата закупен резерв в термични централи. Отделно в ТЕЦ-2 и ТЕЦ-3 има по един блок в резерв и много резерв във ВЕЦ. Достатъчно резерв, за да се гарантира непрекъснатост на вътрешното потребление", поясни директорът на Централното диспечерско управление Пламен Герджиков.

Десетина квартала в София останаха без ток*

Заради технически проблем огромна част от София остана без ток, съобщават от ЧЕЗ. В момента без ел. захранване са Студентски град, Дра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика