КС обяви за противоконституционна норма в ЗЗКИ

1012
КС обяви за противоконституционна норма в ЗЗКИ
Снимка: БГНЕС

Конституционният съд обявена за противоконституционна текст в закона за класифицирана информация, според който: Разрешение за достъп до класифицирана информация се издава на лице ако срещу него няма образувано досъдебно или съдебно производство за умишлено престъпление от общ характер. Това става ясно от решението на съда.

През август миналата година Конституционният съд образува дело по искане на президента на Република България за установяване на противоконституционност на текстове в два закона – в Закона за класифицираната информация и в Закона за отбраната и въоръжените сили. Президентът сезира КС с искане да се установи дали не противоречат на основния закон два текста в двата закона. Те са свързани с казуса около бившия командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада Карлово бригаден генерал Димитър Шивиков, който бе обвинен от прокуратурата.

БСП ще атакува пред КС текстове от закона за училищното образование

БСП отново ще внесе предложение да се отложи влизането в сила на закона за предучилищното и училищно образование и ще сезира Конституци...

Единият е чл. 40, ал. 1, т. 5 от Закона за защита на класифицираната информация. Според него едно от изискванията за получаване на разрешение за достъп до класифицирана информация е срещу лицето да няма образувано съдебно или досъдебно производство за умишлено престъпление от общ характер. Според държавния глава тази норма влиза в противоречие с правилото на Конституцията, която предвижда, че обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда.

Искането в останалата си част - за установяване на противоконституционност и несъответствие с международните договори, по които Република България е страна, на разпоредбата на чл. 165, т. 7 Закона за отбраната и въоръжените сили в частта „при отказ за издаване, при отнемане на разрешението за достъп до класифицирана информация или“, КС отхвърля.

За решението гласуваха всички присъстващи 11 съдии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com