Кукери прогониха злото от Разлог

8914
Кукери прогониха злото от Разлог
Снимка: БГНЕС

Кукери прогониха злото от град Разлог. Седем групи от кварталите в градчето участваха в традиционния фестивал "Старчевата", провеждащ се в първия ден на Новата година, предаде БГНЕС.

Освен традиционните бабугери – "чауши", мечки, мечкари, танцьори и музиканти със зурни и тъпани, имаше и любопитки като подвижните фризьорски салон "Пълна промяна", хлебарница „Илико” и други.

Създават музей на кукерите

Скоро в благоевградския квартал „Струмско" ще отвори врати Музей на кукера. Той ще се намира във филиала на читалище „Никол...

Фестивалът се проведе в центъра на Разлог, дефилето на седемте групи-представители на кварталите, започна в 11 часа.

При придвижването на всяка група към площада, кукерите по традиция честитяха Новата година на стопаните от квартала. Пожелаваха им здраве берекет, сурвакаха, а мечките газеха стопаните за здраве.

Фестивалът „Старчевата” откри ромският квартал „Нов път”. Групата се отличаваше предимно с танцьорите си, кършещи снаги под съпровода на пищящите зурни. Ромите, поздравени при стъпването им на площада с Новата 2016 години от кмета Красимир Герчев, представиха нагледно приказката за „Снежанка и седемте джуджета”. Е за теглената от магаре шейна със Снежанка нямаше сняг, но тя се плъзгаше безпроблемно по мраморния площад.

Атракция бе дефилето на групата от кв. „Гоце Делчев” най-вече с подвижната си Лебарница /хлебарница-бел.ред./ “Илико”. Върху камион с ремарке кукерите месиха хляб, произвеждаха в движение питки и палачинки. Тримата хлебари с побелели от брашното лица чат-пат мятаха в горящата пещ пиратки. От платформата се ръсеше на поразия брашно и трици.

Туристи заляха Широка лъка преди кукерския фестивал

Пълни са къщите за гости и хотелите в Широка лъка за кукерския фестивал Песпонеделник. Това каза кметът на населеното място Васил Седян...

Втората дефилираща на площада група представи и подвижен салон за красота „Пълна промяна”. На всички страни на камиона имаше шеговити надписи, като например съвета „Ако балдъзата ви е по от жена ви, направете пълна подмяна”, „Клъцни срежи и ц*ци направи” и др.

„Крапата махала” се представи с облечени в национални носии над 50 танцьори, между тях се търкаляха мечки, скачаха чауши, станали защитена марка на фестивала в Разлог.

Старчевата показа, че в Разлог, както навсякъде в региона, традициите са живи и се предават от поколение на поколение. Доказано от десетките малчугани, някои от които още не проходили, но в народни носии и костюми от кожи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com