Кукерите започнаха да гонят злото в Западна България

13753
Кукерите започнаха да гонят злото в Западна България
Било обаче редно да се наричат бабугери

Маскарадните игри, които се провеждат в Западна България, трябва да се наричат бабугерски или сурвакарски, защото по традиция те са различни от кукерските игри. Това каза фолклористът и преподавател в ЮЗУ – „Неофит Рилски” в Благоевград - проф. Костадин Динчев, предаде Фокус.

Кукерските игри са източно българско явление и се провеждат след Сирни заговезни – каза той. Проф. Динчев посочи, че и тази година в Западна България ще има много такива прояви. Симитлии си поддържат традицията на 14 януари да имат фестивал, а на 8 януари ще има фестивал в Благоевград – обясни професорът.

Кукерски карнавал в Разлог

На 1 януари 2012 в Разлог ще се проведе традиционният кукерски карнавал „Старчевата". В центъра на граде ще дефилират кукери от в...

В цяла Западна България това са новогодишни празници, свързани с прогонване на злите сили. Основният символ е - да се направят страшни маски и костюми, които най-често наподобяват зверове. Самите костюми са направени от животинска кожа или, както правят в Пернишко - костюми от накъсани платове. Маските се правят през целия декември до тези дни – каза проф. Динчев.

Страшните, мръсните дни или поганите дни са между Коледа и Йордановден. Това е времето, когато тези сили бродят и в тези дни в цяла Западна България от край време се смята, че те трябва да бъдат прогонени с шумове от звънци, със страшни ликове, игра, веселие и с различни заклинания. Това е основното в символиката – посочи проф. Динчев.

Тези игри имат различни функции – едната е продуциращата – като се прогонят злите сили да се осигури благополучие. Друга функция, която съществува изобщо в обредността, е художествено-развлекателната. Тези функции действат в синхрон. До колкото съм разговарял с някой от изпълнителите, те казват, че когато дойде времето на тези бабугерски игри в тях се появява някаква тръпка, появява се неистово желание да се включат в подготовката и в реализацията на това прогонване на злите сили - заяви проф. Динчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com