Куюмджиев: Не ни грози енергийна криза, имаме газ за 2-3 месеца

14445
Куюмджиев: Не ни грози енергийна криза, имаме газ за 2-3 месеца
Снимка: БГНЕС

България има ясна позиция, че ще се съобрази изцяло с решението на ЕС. Това обаче не означава, че енергийната сигурност на България е под заплаха.

Това заяви в ефира на TV7 народният представител от ПГ на КБ и зам.-председател на Комисията по енергетика Явор Куюмджиев, предаде БГНЕС.

Той обясни, че имаме около 80% зависимост от вноса на газ от Русия, другите 15-20% ги добиваме сами в Черно море. По думите му в момента в хранилището в Черен има над 200 млн. кубически метра газ и към това като се добави реверсивната връзка с Гърция, която след кризата 2009 г. е направена така, че да може да тече газ и обратно от Гърция към България и фактът, че най-късно към 10 април 2014 ще започне да работи и връзката с Румъния.

"Ние имаме запаси за около 45-50 дни пълно потребление, включително и на топлофикациите. В средносрочен план, ако кризата продължи повече от 2-3 месеца, може да имаме проблем", обясни депутатът.

По думите му обаче, ако това се случи, няма да бъдат съкратени доставките, защото имаме собствен добив и двете връзки.

"Във всяко положение ще имаме газ за поддържане на предприятията и гражданите, така че да няма прекъсване на доставките. Когато се намали максимално потреблението можем да издържим", категоричен бе той. На въпрос за позициите, изказани от членове на Министерски съвет относно Украйна, той обясни, че на семинара в Боровец ще бъдат изяснени позициите, за да може да продължи да се работи в екип, включително и по тази тема.

Помолен да коментира твърденията за намаляване на цената на газ от 01.07.2014 г. и от там ДКЕВР да свали цената на тока и дали това е възможно в тази ситуация, Куюмджиев обясни, че няма пряка връзка между цените на тока и на газта. Той поясни, че е ставало въпрос при намаляване на цената на газта да се намали и цената на тока, за да има справедливост, но тогава не е имало кризата в Украйна. По негово мнение от 01.07.2014 г. вероятно няма да се увеличи цената на газта, без да има причина за това. По думите му това важи и за цената на тока. "Няма икономически или други причини за увеличаване на цените на тока, с едно условие - ДКЕВР е единственият орган в държавата, който може да определи цените. Те разполагат с цялата информация и се надявам те да се съобразят с политиката на това управление да се подкрепят максимално българските раждани, за да могат да изкарат кризата", каза още той.

На въпрос за твърденията на ЕРП-тата, че ако няма увеличение на цените на тока със 7-8% от 01.07.2014г. те ще фалират, Куюмджиев обясни, че това са празни заплахи. "ЕРП-тата са невероятно преференциален бизнес, като никой друг в света. Всяка инвестиция, която те правят, искат да им бъде върната в рамките на една година. Вместо да инвестират свои средства очакват ние да им платим всичко. Това няма повече да се случва", заключи Явор Куюмджиев.

Германия не е зависима от доставките на руски газ, заяви Меркел

Германският канцлер Ангела Меркел заяви в интервю за вестник "Пасауер нойе пресе", че Германия не е зависима от доставките на руски газ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца
Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Габриела Наплатанова встъпва в длъжност от днес като временно изпълняващ длъжността председател на Съвета за електронни медии (СЕМ), предава...