Към днешна дата в България има 9831 бежанци

29993
Към днешна дата в България има 9831 бежанци
Снимка: БГНЕС

Към 8 ноември на територията на страната са настанени 9831 лица. Това каза вътрешният министър Цветлин Йовчев в отговор на въпрос за броя на настанените бежанци, предаде БГНЕС.

От тях 5232 са в местата за настаняване, 3943 са на външни адреси за собствена сметка. В арестите на Гранична полиция се намират 656 емигранти. Общо настанените в центровете на Държавна агенция за бежанците са 4099 лица, а 1133 в домовете към дирекция "Миграция" на МВР. В разпределителен център в село Баня са 137. В транзитния център в село Пъстрогор, област Хасково, са 4449. В бежанския център в село Ковачевци са 294. В центъра за временно настаняване на чужденци в град Харманли - 1112. В трите центъра за настаняване в град София са 2107.

В специализираните домове за временно настаняване на бежанци към дирекция "Миграция" на МВР са настанени в София – 494, в град Любимец, област Хасково – 394, в центъра Елхово, област Ямбол – 245. Капацитетът за настаняване в центровете на Държавната агенция за бежанците е надхвърлен с 1039 души. От 1 август до 1 ноември за охрана са ангажирани 2647 служители от МВР. Извънредни разходите на МВР са за 253 912 лв.

Отново в отговор на парламентарен въпрос, Цветлин Йовчев каза пред депутатите, че на 22 ноември предстои посещение в България на Антонио Гутериш, върховен комисар на ООН за бежанците. Депутати от ГЕРБ Красимир Ципов, Евгения Алексиева и Валентин Радев го попитаха за осъществяването на взаимодействие между Върховния комисариат за бежанците към ООН и компетентните органи на местната власт. Йовчев увери, че правителството, МВР и Столична община поддържат редовен диалог с Върховния комисариат за бежанците към ООН. Оттам вече ни помагат с експертна помощ, изпратен е и специален наръчник за справяне при кризисни ситуации. Фактът, че министерството на отбраната освобождава свои имоти не означава, че автоматично там ще се изграждат центрове за настаняване, подчерта министърът.

"Въобще не разполагам с такава информация, не знам кой ги прави тези причинно – следствени връзки, дори не знам за такова нещо", така в кулоарите на НС, вътрешният министър коментира дали има ли връзка между отстраняването на шефа на "Булгаргаз" и разследването за Христо Бисеров. Възможно е в една такива ситуация се появяват различни хипотези, но нека разумно да оценяваме всяка една от тези хипотези, подчерта той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com