КЗД наказва за "циганска сеч", но не и за "малки цигани правят секс"

23417
КЗД наказва за "циганска сеч", но не и за "малки цигани правят секс"
Снимка: БГНЕС

Думата „циганска сеч” се превърна в основание за Комисията за защита от дискриминация да санкционира Нова телевизия - и по-точно делничният сутрешен блок на медията "Тази сутрин".

Оказа се, че КЗД е била сезирана от Демир Янев, председателят на фондация „Ромска солидарност”, заради това, че в редовния делничен сутрешен блок на телевизията е цитирана публикация на варненското издание „Топ Новини”. В нея е написано, че читател е съобщил за масова циганска сеч, която е довела до унищожителното наводнение в „Аспарухово”. С този цитат се прави опит за внушение, че ромите са виновни за бедствието, казва Янев.

И лица със сменен пол вече са изрично защитени от дискриминация

Случаите на промяна на пола бяха официално включени в признака „пол” в новия Закон за защита от дискриминация. Това стана п...

От КЗД посочиха като основание за решението си, че в Нова телевизия били цитирали информацията три месеца по-късно. „Дискриминацията е в използването на думите „циганска сеч”, което е цитат от публикация няколко месеца по-рано”, каза заместник-председателят на комисията Баки Хюсеин. Според решението на комисията в предаването "Тази сутрин" дискриминация има и се препоръчва на журналистите "да въведат методи за самоконтрол, за да не се допускат подобни дискриминационни нарушения". КЗД очаква от Нова телевизия периодично докладване на всеки три месеца за срок от една година как се изпълнява самоконтрола.

Вие сте отговорни за онова, което вашите читатели коментират във форумите след това, казват от комисията. Не разбрахме къде е дискриминацията, заяви Виктор Николаев. Вие проверихте ли, че става въпрос за незаконна циганска сеч, попитаха от КЗД. А вие проверихте ли, че не става за такъв въпрос, отвърна Николаев. Ние прочитаме цитат, подчерта той. Кога и какво да чета в дадено предаване определям аз, защити колегите си водещата на съботния сутрешен блок Мира Иванова.

Мога ли да ви дам няколко примера за заглавия от сайтовете на столични „Агресивна циганка обезобрази селска кметица”, „Малки цигани правят секс – осъдиха момчето”, посочи Анна Цолова. Ако прочетете новината така, както го направихте, вие само пресъздавате новината, посочиха от КЗД. Прочетохте новина от днешната преса, а в случая с „Аспарухово” е имало внушение, настояха от КЗД. А било внушение, защото материалът е по-стар. Длъжна ли Анна Цолова да знае за всичко, което чете, дали е истина, нападна Виктор Николаев. Реагираме бурно, защото има цинизъм от страна на КЗД. Ако сте гледали цялото предаване, в него открихме DMS номер в помощ на същите хора, заради които ни наказвахте. Имахме упреци, че организираме това за ромски семейства, останали без жилища заради наводнението (бел. ред. – според мнозина незаконни строежи в дерето при „Аспарухово” са допринесли за наводнението). Това е институционална перверзия, категоричен беше Николаев.

Самосезирахте ли се след репортажа на Миролюба Бенатова в сливенския квартал „Надежда”, където циганите крещяха „българите на кайма”, попита Мира Иванова. Това били деца, трябвало да се търси отговорност от родителите им, заявиха от КЗД. На какво основание обаче да се самосезираме, попитаха от Комисията.

Или моделът на купуване на циганските гласове ще бъде разбит, или ни чака гражданска война – да не се лъжем

Това заяви евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки по въпроса със статута на ромското малцинство в България. Джам...

За финал Анна Цолова каза, че след участие на депутат от опозиционна сила в Нова телевизия и при спрени камери той е предупредил, че ще почнат проверки и може да се стигне до отнемане на лицензи на медии заради циганския въпрос. Очаквам от вас като комисия, която получава заплати от нашите данъци, да се самосезира, че 11-12 годишни момиченца са продавани като добитък. Смятам, че Вашата комисия трябва да работи по тази насока и истинските проблеми на ромската общност – секс между деца, продажба на деца за булки, каза Цолова. За това реагирате ли, намеси се и Виктор Николаев.

Днес, в 13:00 часа, има протест в „Аспарухово” заради незаконната сеч.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com