КЗП отговаря има ли спекула с цените на бензина и олиото

3503
КЗП отговаря има ли спекула с цените на бензина и олиото
Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на потребителите (КЗП) през последните дни извърши над 350 проверки в търговски обекти, като целта е да бъде установено дали търговците продават олиото на предварително обявените за потребителите цени. Тук спадат стоките, включени в различен тип акции, промоции, намаления, тиражирани чрез рекламни брошури, интернет и телевизионни реклами.

Когато търговците на дребно поемат ангажимент към своите клиенти да им продават стока на определена цена, ако това не бъде спазено, КЗП санкционира тези търговци за нелоялна търговска практика. КЗП отчита и количествата на доставките и ще налага глоби на търговците, които целят да привлекат клиенти в своите магазини, без да осигурят заявените количества стоки на промоционални цени.

Корнелия Нинова: Търговците продават два пъти по-скъпо олио от доставната цена

Комисията за защита на потребителите (КЗП) направи над 200 проверки в поне 100 магазина за 24 часа, каза на брифинг във Варна министъръ...

В хода на проверките се установяват случаи, в които липсват количества олио в търговската мрежа. Основната причина според становищата на търговците е липсата на регулярни доставки към тях, които са били предварително заявени. Доставчици са самите преработватели, както и дистрибутори, в зависимост от вида на търговския обект.

След събиране и внимателно разглеждане на всички изискуеми документи, в това число и договори за доставка, ще бъде установено кой подлежи на санкция. По тези нарушения трябва да се произнесе и Комисията за защита на конкуренцията. Ако бъдат установени съгласувани практики за задържане на количества олио от производители и търговци, при наличието на достатъчно количества като производство и като складови наличности, трябва да има последващи наказания.

След създалата се на 2 и 3 март суматоха с високите цени на горивата на някои бензиностанции и последващите проверки на КЗП на обекти в цялата страна, цените бързо се върнаха на нивата отпреди това. Днес цените и при олиото вече са се успокоили.

Установено е безспорно, че няма дефицити на стоки. Затова нека хората да запазят потребителско хладнокръвие, да пазаруват разумно и да не бързат да се презапасяват, препоръчват от КЗП. Когато се презапасяваме с някакви продукти на промоция, това невинаги означава, че пазаруваме разумно, напомнят от комисията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com