X
 
 

Лагеристи от "Белене" с декларация срещу новите учебници по история

2320 12
photo of Лагеристи от "Белене" с декларация срещу новите учебници по история
Снимка: БГНЕС
Гражданската организация на българските граждани от турското малцинство, въдворени без съд и присъда през концлагера „Белене” в периода 1985-1987 г. заради противопоставянето им на „възродителния процес”, излeзe със специална декларация срещу опитите в някои от учебниците комунистическият режим да бъде представен манипулативно или без отбелязването на важни факти и събития.

В декларацията те споделят своето разочарование от факта, че не е показана цялата асимилационна политиката на тоталитарната комунистическа партия срещу мюсюлманите в България след 9 септември 1944 г., а само нейния пик – насилствената смяната на имената на турците след 1984 г. С изключение само на един от учебниците, в който са цитирани погрешни данни, никъде другаде не е отбелязано, че след началото на „възродителния процес” в концлагера „Белене” са изолирани 517 турци за съпротива срещу асимилационната политика на БКП.

Сайтът desebg.com публикува декларацията:

Декларация

от концлагеристите на остров Белене от периода на насилствената асимилация на етническото турско население, които бяха задържани без съд и присъда в концлагера на остров Белене, поради противопоставянето им срещу асимилационната политика на тоталитарната политика на БКП.

Диктатурата на БКП продължи 45 години от 1944 до 1989 г. Този период от историята на страната е пълен с престъпления, извършени предимно три групи от гражданите.

Първите жертви на диктаторския режим на БКП бяха гражданите с политически убеждения, различни от тези на комунистическата идеология. Те бяха цветът на Българската нация и бяха унищожени поголовно.

Една друга група граждани – помашкото мюсюлманско население беше подложено на безжалостно гонение да бъдат побългарени. Значителен брой от това население беше изпратено в концлагера на остров Белене. Много от тях бяха осъдени по скалъпени за тази цел съдебни процеси. За съжаление хора от помашките села бяха убити.

Защо в България още величаят комунизма?

Статуи и паметни плочи на Кубадински, Семерджиев и Червенков. Билбордове, портрети и сувенири с лика на Живков. Това е България през 21...

Гоненията, преследванията над това население, продължиха 12 години - от 1962 до 1974 г.

Последните жертви на тоталитарния режим бяха етническите турци, граждани на България. Режимът започна една безмилостна асимилационна политика спрямо това население. Тя се превърна в една война срещу беззащитното турско етническо население с участието на многобройни милиционерски групи, запасни войски, доброволци, всички организации и войски от МВР и Държавна сигурност.

В разстояние на три месеца 517 етнически турци бяха изолирани на остров Белене без съд и присъда, така както бяха изпратени между 1949-1974 г.

Чрез настоящата декларация гражданската организация на бившите концлагеристи от остров Белене искаме да изразим нашия протест и разочарование, че в новите учебници по история за 10 клас събитията от серията на асимилационните процеси не са отразени в учебното съдържание в пълнота.

За нас, жертвите на т.нар. Възродителен процес новото съдържание на учебниците по история за 10 клас е неприемливо.

Как се злоупотребява с "Възродителния процес"

Герои ли са жертвите на престъпния „Възродителен процес"? А може би дори мъченици? Какво цели ДПС като се опитва да употреби поли...

Този подход към събитията означава, че бившият манталитет продължава да управлява и прави всичко, за да прикрие престъпленията на комунистическата партия.

От друга страна този подход защитава и оправдава извършените престъпления в хода на насилствената асимилация на етническите турци и помаците мюсюлмани.

Само беглото отбелязване, че е имало някакъв „възродителен процес” онеправдава всички жертви на комунистическия режим от 1944 до 1989 г.

Най-вече игнорирането на най-мащабното експулсиране на хора от една страна в друга е крайно неприемливо. Депортирането на 360 000 етнически турци в разстояние на 70 дни, обезлюдяването на цели райони в България и отраженията им върху икономиката на страната е неприемливо.

Нашата гражданска организация очаква да настъпят промени в съдържанието на учебниците в интерес на историческата истина.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 8 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Комунисти !!!! Жестоки , кървави убийци ! НЯМА ДА ВИ ПОЗВОЛИМ ДЯ СЕ ИЗМЪКНЕТЕ ТОЗИ ПЪТ ! ОБЩОНАРОДНО ОБСЪЖДАНЕ , А ? ИСТОРИЯТА НИ Е ФАЛШИВ КОМУНИСТИЧЕСКИ БОКЛУК ! С ВСИЧКИ СРЕДСТВО ЩИ СЕ БОРИМ !! НЕ МОЖЕТЕ ДА НИ СПРЕТЕ ! СЪДБАТА НА НАЦИСТИТЕ Е ВАШАТА СЪДБА !!!
 • Иван 7 Иван преди 1 месец Профил на трол?
  Атентатът на гара Буново е най-големият железопътен атентат в българската история по брой на жертвите. Извършен е на 9 март 1985 г. посредством бомба, поставена от ТУРСКИ терористи, тези които организират сборищата Възродителен процес ! Бомбата е поставена във вагона за майки с деца на влак номер 326, който се движи от Бургас за София. Загиват 7 души - 3 деца и 4 жени. Сред жертвите са глухо виж още ›› неми деца, които се прибират у дома. Тежко ранени са 9 души, сред които също има 2 деца.
 • Анонимен 6 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Турчолята непрекъснато ни навират възродителния процес в това село, в онова село, ЗАЩО ние не организираме възпоменания за "Атентата на гара Буново" и за "Клането в Батак" - всяка година, масово ? Какво се плюнчат "патриотите", ами ха да ги видим дали могат нещо да организират или са само"Лай, лай кучка" !
 • ТОЙ ! 5 ТОЙ ! преди 1 месец Профил на трол?
  Според Бойко Борисов тогавашните архитекти на възродителния процес е трябвало да сменят не целите имена на българските турци, а само първите им. “Трябваше като в САЩ, дава се един списък с имена, избира се първото име, което да е българско и второто вече да е на бащата”, бяха думите на Борисов.
 • Антифашист 4 Антифашист преди 1 месец Профил на трол?
  Концентрационен лагер Белене е създаден с указ на цар Борис III през 1940 година. През 1944 е използван за военнопленници от вермахта. Както и регентите, министрите предпочели да гледат интересите на Германия .
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  И царят е написал в указа комунистите по-късно да го използват за умъртвяване на хора.
  : 4 !
 • ciklop50 4.2 ciklop50 преди 1 месец Профил на трол?
  4.1 Удъртял Циклопе, щом си на 85 календара, да не би Народната власт да те е засегнала с "НАРОДНИЯ СЪД", та баща ти е бил командирован "на почивка" в Белене, и за това ти тъй много си озлобен !
  : 1 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  в нашата конституция пише_ Български народ и официален език българският!!!това е. а тези които изопачават всичко да кажат кой гръмна Пловдивската гара и бързият влак за Варна, купето за майки с деца 1985-7
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  И да пишат за терористичите актове на гара Буново и т.к."Слънчев бряг"!!!
  : 1 !
 • Анонимен 3.2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  И да пишат за терористичите актове на гара Буново и т.к."Слънчев бряг"!!!
  : 1 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Не е ли по добре да дадете линк към тези учебници, та който се интересува , да прочете и да прецени сам. Учебниците по история засягат не само този период. Да не се окаже , че според т.н. репресирани преди 9.9.1944 всичко е цветя и рози, после - терор, а според комунистите сигурно ще е обратното. Много обичате да дадете всичко смляно, да се приема безропотно. На никого не му идва на ум, че освен с виж още ›› ороспиите, и обикновените граждани могат да имат мнение.
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  1. "насилствената асимилация на етническите турци и помаците мюсюлмани" А от къде/как са се пръкнали тези елементи по нашите земи? 2. "Депортирането на 360 000 етнически турци в разстояние на 70 дни, обезлюдяването на цели райони в България и отраженията им върху икономиката на страната е неприемливо." Когато МИТ гъделичкаше мюслитата, и те си повярваха кой е виновен?Просто им виж още ›› се отвори границата към турция, видяха ,че не всичко е розово и масовката се прибра обратно. 3." В разстояние на три месеца 517 етнически турци бяха изолирани на остров Белене без съд и присъда, така както бяха изпратени между 1949-1974 г." Хиляди българи са ичезнали по тези лагери, но 517 анадолски маймунки са много по-важни.
Нагоре
missing image
8 признака, че мъжът отдавна НЕ е правил секс

Харесвате си готиния колега от съседния отдел. Той е симпатичен, млад и със сигурност финансово по-добре от вас. Въпреки това, има някои слухове,...