Лагерът в Пъстрогор става от затворен тип

1752
Лагерът в Пъстрогор става от затворен тип
Снимка: БГНЕС

Приключва първият етап от превръщането на бежанския център в Пъстрогор от отворен в затворен тип. Така държавата ще си осигури място, където да бъдат настанявани съмнителните чужденци. В същото време мигрантският натиск по границата все още е нисък и засега няма опасност да свършат местата за настаняване.

На този етап центровете са пълни около 60% и в тях има около 3100 чужденци. Една от мерките, които се взимат за осигуряване на допълнителен капацитет и осигуряване на този, който има в момента, е превръщането на центъра в Пъстрогор от отворен в затворен тип. В лагера вървят усилено строителни дейности, оградата се вдига на 4 метра, подсилва се видеонаблюдението и охраната на самия центъра.

Двойната ограда ще гарантира липсата на движение навън и вътре към бежанския център. Нейното строителство започна преди малко повече от месец, преддае Нова тв.

„В момента сме в завършването на първия етап от това преустройство, който включва изграждането на това преградно съоръжение, което виждате, съответно с допълнително подсилване на външното видео наблюдение, подсилване на електроосветлението, също изграждане на допълнителни наблюдателни постове”, обяснява Спасимир Петров, директор на центъра в Пъстрогор.

До превръщането на Пъстрогор в същински затвор обаче има още време.

Вторият етап включва вътрешни прегради, засилено видеонаблюдение и решетки на всички прозорци в центъра.

„Тука ще бъдат настанявани съответно лица, които има информация, че заплашват националната сигурност или са нарушили обществения ред или пък такива, за които не е извършена необходимата идентификация”, коментира Спасимир Петров, директор на центъра в Пъстрогор.

В момента в центъра в Пъстрогор има едва близо 70 бежанци при капацитет 300. Общо в центровете на агенцията са настанени малко над 3100 души.

Турция заплаши Европа с изпращането на 15 000 бежанци месечно

Министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу заплаши да „вземе ума“ на Европа чрез изпращането на 15 000 бежанц...

Сравнително слаб е и натискът по границите. От началото на годината задържаните нелегални имигранти са под 200, предимно от Сирия, Афганистан, Ирак и Пакистан.

„Ако границата е отворена, ще дойдат страшно много хора, но като е затворена, вероятно няма да са много”, на мнение е афганистанецът Артур Шейзат.

По-слаб поток въпреки затоплянето наблюдават и хората в граничните села, които приемат добре идеята центърът в Пъстрогор да се превърне в затвор.

„Непознати хора са, знаеш ли му акъла. Бяхме сели лук. През оградата ровят, тук ябълки. Посягат през мрежата и е неприятно. Да са си затворени там, да имат режим там”, коментира Петър Желев от с. Пъстрогор.

Голяма част от бежанците, които ще бъдат настанявани в Пъсторгор след превръщането му от отворен в затворен тип център, са такива, които ще бъдат връщани в страните им. През последните два месеца от България са изведени над 700 чужденци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com