Летище София с ръст на приходи и пътници, посреща 2014 с нови приоритети

22028
Летище София с ръст на приходи и пътници, посреща 2014 с нови приоритети
Снимка: БГНЕС

През 2013 година повече българи са пътували в чужбина със самолет и повече чужденци са дошли у нас. В цифри това ще рече над 3 милиона и 500 хиляди обслужени пътници, над 40 хиляди полета, съобщава БТВ.

Летището излиза на солидна печалба - над 12 милиона лева, повече дори от очакваното. За първи път след преместването на основните линии на Терминал 2 броя на посрещнатите и изпратени пътници на Терминал 1 също е доста внушителен и надхвърля 1 милион души.

Нова авиокомпания на Летище София от март

Летище София и националната авиокомпания на Сърбия - Air Serbia, ще предложат на пътниците нови възможности от 30 март 2014 г., когат...

Плановете за 2014-а са чрез нови дестинации и повече полети тези резултати да бъдат подобрени.

Вече два месеца летище София има разрешение самолети да могат да кацат при гъста мъгла и видимост до 75 метра. Това според персонала тук е предотвратило голям транспортен хаос миналата седмица, когато нито един полет не беше отложен и нямаше закъснения, въпреки продължителната мъгла.

„Иначе при тази продължителна мъгла от близо 8 дни може би над 505 от полетите щяха да бъдат анулирани”, казва Ростислав Бъчваров, "Оперативен център".

Два са приоритетите за 2014 г. - предстои разширение на Терминал 2, където ще има още търговски обекти. Предвижда се и нова скоростна пътека за рулиране на самолетите, която ще позволи повече машини да кацат и излитат. За пътниците ще има нови линии.

Летище София работи при зимни условия

Летище София преустанови полетите от 6.00 ч. тази сутрин за почистване на пистата, съобщиха от Летище София.Поради обилния снеговалеж л...

"Две нови дестинации, които със сигурност ще бъдат отворени - това са Белград и Далматин", разкрива Христо Щерионов, директор Летище София.

Националният авиопревозвач на Сърбия, който през март започва да лети до и от България, ще пусне линии освен до София, и до Варна. А с прекачвания ще осъществява полети и до Азия, Америка и Австралия.

Терминал 1, който също е доста натоварен покрай нискобюджетните компании, също чака за ремонт. През 2014-а са предвидени пари за рехабилитацията му като още се решава дали да има козметични промени или сегашната сграда да се събори и на нейно място да се построи нова, много по-модерна и обширна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com