"Липса на контрол, неравности и тънък асфалт": Изводи от проверка на българските пътища (ВИДЕО)

5415
"Липса на контрол, неравности и тънък асфалт": Изводи от проверка на българските пътища (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Над 50% от проверените от Министерството на регионалното развитие и благоустройството пътища имат отклонения на качеството. Това стана ясно от думите на ресорния министър Андрей Цеков, който обяви резултатите от направените през септември проверки на участъци от републиканската пътна мрежа с профилограф.

Взети са общо 312 сондажни проби от 12 обекта в гаранционен срок, като на 7 от тях са установени разминавания на дебелината на асфалтовите пластове с проектните, както и неравности по пътната настилка.

Такива има на пътя Червен бряг – Чомаковци, Бяла Слатина – Плевен, обхода на Ахелой, околовръстния път на Добрич, пътя Смолян – Широка лъка и участъка Кресна – Сандански на магистрала "Струма". Още: Милионите за пътищата са на масата: За кого - колко

На един от обектите вече се предприема отстраняване на недостатъците, в рамките на гаранционната отговорност на фирмите изпълнители. 

При проверките за надлъжна равност проблеми са намерени в четири от тринадесет проверени обекта.

"Изпратени са писма до изпълнителите и надзорните фирми, в които ги информираме за намалената дебелина на основните пластове. Вече са предприети действия за отстраняване на нередностите на един от обектите. До момента няма възражения от надзорните фирми". Още: Обществени поръчки за 4 млрд. лв. на служебното правителство прекрати МРРБ

Липса на контрол

Според Цеков в някои от обектите допуснатите недостатъци са локални, тоест отнасят се за малки участъци на пътното платно, в други са констатирани системни нередности - открити са отклонения по целия пътен участък.

"Изводите са, че очевидно има отклонения по изпълнение на изискуемото качество и липсва регулярен контрол от страна на изпълнителите, на контролните фирми и от страна на държавата", призна Цеков.

По негови думи по магистрала "Струма" има отклонение върху дванадесет различни участъка, които са локални отклонения и не засягат целия пътен участък. "Друг е случаят при обхода на град Ахелой, където върху участък от около 5 км от взетите 32 сондажни ядки 22 не отговарят на проектните и нормативни изисквания", каза още Цеков. Той уточни, че при проверката на околовръстния път на Добрич са установени същите несъответстващи на изискуемото качество характеристики в дебелината на горния износващ пласт в участък около осем км. Още: Баби и дядовци, стари и по-млади сами си оправят пътя - пример от Смолянско (СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 30 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 29 април 2024 г.

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com