Лорер: Следващата бежанска вълна ще бъде от Русия

4648
Лорер: Следващата бежанска вълна ще бъде от Русия
Снимка: БГНЕС

Следващата вълна, която ще се зададе, е от руски бежанци. Вече успяхме да устроим няколкостотин икономически бежанци от Русия, предимно висококвалифицирани инженери, които разбират каква ще бъде икономическата разруха, която се задава там и търсят за себе си и за семействата си по-добро бъдеще. Това каза министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер в ефира на Нова телевизия.

Ние трябва да се подготвим организационно и законодателно и за посрещане на сериозни бройки на бежанци от Русия, допълни той.

"За първи път имаме заплаха от страна на Русия към икономическата сигурност на България, това е фундаментална промяна и очакваме от президента да има смелостта да го заяви на българското общество и да застане заедно с нас", каза министърът. "Позицията на президента е позорна в ситуация, в която България е изправена пред икономически шантаж – действията на Путин искат да спрат българските фабрики, да ни спрат топлото във вкъщи, в ситуация на такава икономическа атака срещу страната, не можем да се делим на леви и на десни, на млади и на стари , на русофили и на русофоби", заяви още Лорер.

Атанас Атанасов: На Митрофанова отдавна трябваше да ѝ бием дузпата

На Митрофанова (посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова, бел. ред.) отдавна трябваше да ѝ бием дузпата. Това обяви пред БНТ съпре...

Според него важно е в момента да сме една отговорна нация, която иска заедно да премине през кризата и да излезем от другата страна по-силни. Той отбеляза, че за украинския президент Володимир Зеленски България е приятелска страна, премиерът Петков е бил един от малкото поканени в Украйна. „Това означава, че те оценяват всичко, което сме направили до момента“, посочи Лорер.

Нека да кажем ясно – ние сме „за“ военнотехническа помощ за Украйна точно така, както всички останали страни в ЕС, като нито една от тях не е влязла в открит конфликт с Русия по този повод, допълни министърът. Сега е дошъл моментът, в който България ясно трябва да каже чрез Народното събрание, че иска и трябва да подпомогне Украйна в тази война с Путин, допълни министърът на иновациите и растежа.

Лорер посочи, че вярва, че ще бъде намерена формулата, в която коалиционните партньори ще продължат да работят заедно. „БСП много ясно осъзнава къде е националният интерес в момента и политическата мъдрост ще надделее“, допълни той.

„Нито един от българските работодатели не иска „Газпром“, нито един от българските работодатели не иска плащане в рубли, нито един не иска България да нарушава санкциите на ЕС, но всички искат газ на разумни цени, така че да останем конкурентоспособни“, заяви Лорер. По думите му, тъй като това е общоевропейски проблем, преговорите за газ трябва да се случват на европейско ниво.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 1 май 2024 г.

Колко ще струва на българина трапезата за Великден?

Опитват да пришпорят закъснялото издаване на лични документи от поколение 2019

Митрополит Григорий ще оглави литургията за Възкресение

Месечна прогноза за времето за май 2024 г. (КАРТА)

Богатият асортимент на МЕТРО България достига до домакинствата в Пловдив в партньорство с Kolichka.bg

Имени дни през май 2024 г.

Плачевна тоалетна в посолството ни в Лондон: Няма пари за достойно лице на България в чужбина

Берачи и търговци на гъби протестират пред НС: Против отпадането на алтернативния данък (СНИМКИ)

Простреляното в главата дете от Враца е изведено от реанимацията на "Пирогов"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com