Маджарова: Искането за предсрочно освобождаване на Иван Гешев е политическо

3263
Маджарова: Искането за предсрочно освобождаване на Иван Гешев е политическо
Снимка: БГНЕС

Аз политически коментари няма да правя. Така ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова в отговор на въпрос за внесения сигнал във ВСС за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

За мен това искане е политическо, но аз съм магистрат и няма да правя политически коментари, лаконична бе прокурор Маджарова.

„Магистрати от спецпрокуратурата по никакъв начин не се нахлували в президентството, а извършиха и предприеха действия след надлежно разрешение от български съд“, изтъкна ръководителят на спецпрокуратурата.

Магистрати от спецпрокуратурата пристъпили на територията на президентството след покана и по спазване на правилата, като били въведени от административен секретар на президентството. Други твърдения за нахлуване някъде е най-малкото неистина и манипулативно поднесено, уточни прокурор Маджарова.

„По темата нахлуване, мисля че е крайно време, че такова няма, а самата сграда президентство не разполага с някаква законова забрана, не се ползва с привилегия, че да не се извършват действия по разследване. Те бяха направени след предварително разрешение от съд“, каза Маджарова.

По отношение на подслушванията на ГДБОП по две разследвания Маджарова заяви, че за незаконно и нерегламентирано подслушване не може да става дума. Не са подслушвани политици, увери тя и добави, че на никого правата не са нарушени.

Прокурор Маджарова се похвали, че в Специализирана прокуратура има дело и е постигната осъдителна присъда спрямо министър. Чака се последната инстанция от ВКС, за да се разгледа случаят. За нея лично буди недоумение обстоятелството, че с изключение на наблюдаващите прокурори не би следвало някои друг да е наясно с факти и обстоятелства по делото. Никои освен прокурорите не е наясно с предметите на разследването, уточни прокурор Маджарова.

„Да, по това досъдебно производство има прилагани СРС-та, но в резултат на прилагането на тези СРС-та има изготвени над 50 веществени доказателствени средства. За да не осветя разследването ще кажа само един факт по делото, защото не е здравословно за самото досъдебно производство“, подчерта Маджарова.

Освен това тя уточни, че един бизнесмен в Дубай (явно визирайки Васил Божков, бел. ред.) е с в повдигнато обвинение за организатор на ОПГ на извършване на подривна дейност там, където се провеждали мирни стачни действия. Предмет на разследване по делото не са гражданските протести.

Прокурор Маджарова не е наясно какви веществени доказателства са приобщени по делото за културното наследство на Васил Божков. Тя уточни, че няма теч на информация от спецпрокуратурата по делата.

Спецпрокуратурата е атакувана, защото работи

"Спецпрокуратурата е атакувана от доста дълго време и не спяхме да работи. Спецпрокуратурата е атакувана не защото не работи, а защото работи", заяви новият ѝ ръководител.

Има развитие по темата шпионаж, корупция, финансова неприкосновеност и всичко това се дължи на спецпрокуратурата, подчерта Маджарова.

В спецпрокуратурата се работи много и каквото и да става, без значение какво са условията и обстоятелствата, прокурорите ще продължат да работят и да спазват закона, увери тя.

Валентина Маджарова официално оглави Спецпрокуратурата

Прокурор Валентина Маджарова е новият ръководител на Специализираната прокуратура. С това се похвали тя на пресконференция пред журнали...

Магистратите в спецпрокуратурата са високо ценени от всички европейки партньори, изтъкна прокурор Маджарова. Работата на магистратите от спецпрокуратурата ежедневно получава положителен отзвук от всички европейски партньори, което е прецедент. Два от казусите на прокуратурата намират в специално място в доклада на Европейската комисия, доволна е Маджарова.

Никой не може да от чете, че мониторингът по отношение на организирана престъпност отпадна заради труда на магистратите на специализираната прокуратура. Решил се проблемът с телефонните измами отново благодарение на спецпрокуратурата, отчете прокурор Маджарова.

„Понеже сме атакувани и за това ви говоря това нещо. Ние следваме политиката на публичност, прозрачност и обявяваме постоянно съобщения. Изключително висок е приносът на спецпрокуратурата против екологичната среда“, категорична бе тя.

Специализирана прокуратура по-скоро в резултат на активния и проактивен подход на действията на прокурори по реда на член 72 от НПК се обезпечи имущество за над 3 млрд. лева. Това е работа, която засяга интереси и за това според спецпрокуратурата е това брожение срещу съществуването на спецпрокуратурата.

„В Специализирата прокуратурата изключително много се работи и изключително законосъобразно“, завърши Маджарова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...