Мая Манолова: Въпросът с двойните стандарти при храните може да се реши с граждански натиск

2437
Мая Манолова: Въпросът с двойните стандарти при храните може да се реши с граждански натиск
Снимка: БГНЕС

До края на годината ще бъде въведена забрана за двойния стандарт на храните, произвеждани за различните държави от ЕС. За това беше категоричен еврокомисарят Вера Юрова, която беше специален гост на конференцията, посветена на проблемите с различните качества на храните. Форумът беше организиран от омбудсмана Мая Манолова под патронажа на премиера Бойко Борисов. В ефира на БНТ Манолова беше категорична, че справянето с проблема с двойните стандарти може да стане с граждански натиск и обединение на всички институции у нас и в Европа.

"Многобройните изследвания, които се правят и в България, и в други европейски страни от различни институции, включително и омбудсмана, имахме собствено изследване, показват нещо, което българите много добре знаят. А именно - стоки с една и съща марка, под един и същи бранд в една и съща опаковка се продават с различни съставки и с различен вкус. В Европа, където свободното движение на граждани, стоки и капитали е базисна ценност, на практика се оказва, че хората си купуват едни и същи продукти с различно съдържание в зависимост от това дали са в собствената си страна или пътуват из Европа", заяви Мая Манолова.

Нинова: Новите правила в ЕС за качеството на храните трябва да обхванат и други стоки

Председателят на БСП Корнелия Нинова обсъди с евродепутатите от групата на социалистите и демократите Момчил Неков, Олга Сехналова (Чеш...

По думите ѝ всеки един български гражданин много добре знае, че шоколадите, месните и млечните продукти, макароните и особено детските храни са с различно съдържание в България, обясни Мая Манолова и даде за пример една абсурдна ситуация, в която български майки поръчват зад граница, от други европейски страни адаптирани млека, детски пюрета, бебешка козметика, вместо да ги купят от кварталния супермаркет, в който се продават под същата марка, но с различни съставки на по-висока цена.

Според националния омбудсман, въпросът с двойните стандарти може да се реши с граждански натиск, с обединение на всички институции, дори на всички партии на национално ниво и с европейско обединение между европейските институции и страните членки, за да бъде постигната крайната цел с прекратяването на практиката с двойните стандарти.

Казусът с шивачките от Дупница

Вчера беше постигната една малка победа, за която искам да съобщя в това студио. Работничките от Дупница, за чиито заплати се боря повече от една година, вчера получиха по сметките си 165 000 лв., които са средно по 950 лв. на работничка, каза националният омбудсман.

Манолова предлага централизиран европейски орган да следи качеството на храните

Централизиран контрол за качеството на храните в цяла Европа, предлага националният омбудсман Мая Манолова. Страната ни ще настоява за...

Това са неплатени заплати от първия работодател, който се отнесе некоректно към тях. Тоест, след промените в законодателството по мое настояване се вижда, че фондът за гарантиране на вземания на работници от фалиращи предприятия работи и компенсира работници, чиито фирми са обявени във фалит. Но всъщност използвам случая да честитя празника на моите приятелки от Дупница, ние вече сме се срещали десетки пъти и сме заедно в тази битка и искам да им честитя празника на тях и на всички хора на труда в България, защото днес е 1 май, ден на трудещите се хора, и да им пожелая да са здрави. Да пожелая на всички повече кураж, за да си отстояват правата, да не мълчат когато към правата им се отнасят неуважително когато работодатели ги неглижират и експлоатират, тъй като трудът като ценност трябва да бъде уважаван и трябва да бъде достатъчно справедливо и високо оценяван, отбеляза още Мая Манолова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com