Майките на деца с увреждания: Ще стоим на палатките най-рано до Коледа (СНИМКИ)

1778
Майките на деца с увреждания: Ще стоим на палатките най-рано до Коледа (СНИМКИ)
Снимка: Румен Скрински/Actualno.com

Ще стоим на палатките най-рано до Коледа. Може да сме шепа хора, но сме силна шепа хора. Не искаме повече празни обещания.

Това заявиха майките на деца с увреждания от инициативата “Системата ни убива” на поредния си протест тази вечер пред Министерски съвет, предаде репортер на Actualno.com.

Вече има план за действие по законите за хората с увреждания, но протестите остават

Подписахме план за действие по приемане на законодателството на хората с увреждания. Това обяви министърът на труда и социалната полити...

Обещанията нито ни хранят, нито ни топлят, категорични бяха протестиращите. Те призоваха хората, които минават наоколо, да се спрат поне за 15 минути при тях, за да се опитат да разберат справедливите им искания.

На протеста в подкрепа дойдоха музиканите от джаз секцията на БНР, както и студенти, които са приели каузата на майките, омбудсманът Мая Манолова, и хора от различни краища на страната.

“Не сме обиграни в маневрите на политиката, за да правим най-добрите ходове. Единственото оръжие, което имаме, са майчините сълзи. В нашите семейства много се плаче, защото живеем с болката всеки ден. Затова не можем да спрем битката, не можем да спрем да се борим за децата си”, заявиха протестиращите.

Антон Кутев: В никакъв случай не сме яхнали протеста на майките на деца с увреждания

"Исках да покажа на майките на деца с увреждания, че наистина ги подкрепяме. Исках да покажа отношение, но в никакъв случай не е било я...

Припомняме, че въпреки подписаният вчера план със срокове за приемането на новите закони за личната помощ и за хората с увреждания, майките декларираха, че протестът продължава и ще настояват исканията им да бъдат приети от депутатите.

Управляващите поеха и политически ангажимент до средата на декември двата законопроекта - за личната помощ и за хората с увреждания - да бъдат приети в пакет от парламента. На 17-и октомври се очаква правителството да одобри и внесе в Народното събрание оспорвания до момента Закон за хората с увреждания.

От януари догодина хората с увреждания ще получават финансова помощ, обвързана с линията на бедност, вместо интеграционни добавки, предаде по-рано БНР. От април ще започне изготвянето на комплексни индивидуални оценки на потребностите. От септември пък част от хората с увреждания ще имат право на лична помощ до 168 часа на месец.

По време на протеста пред Министерски съвет майките зададоха и въпрос на премиера Бойко Борисов защо е забавил реформата в социалната сфера и го призоваха да дойде при тях и да поеме отговорност.

Майките на деца с увреждания напуснаха срещата с властта, започват протести

Протестиращите майки на деца с увреждания напуснаха среща в Народното събрание, организирана от депутати от ГЕРБ с участието на министр...

Малко преди 19 часа майките блокираха столичния бул. "Дондуков" и обявиха гражданско неподчинение, като заявиха, че "няма да се извинят за неудобството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com