Мангъров обясни как да се реформира здравната система

2303
Мангъров обясни как да се реформира здравната система
Снимка: БГНЕС

Трябва да се опитаме да ремонтираме нашата здравна система, защото се оказа, че тя не работи както трябва. Това каза доц. Атанас Мангъров, водач на листата на АБВ в 3-ти МИР - Варна и в 23-ти МИР София-град, по време на посещението си в Бургас, предаде „Фокус“. Според доц. Мангъров стъпките, които трябва да се направят в тази насока, са няколко.

„На първо място, трябва да се раздели заплащането на медицинския труд от заплащането на стойността на лечението. В момента всички фокуси, които се правят в здравната каса, имат за цел да функционират колкото се може повече скъпи клинични пътеки, които да се изработят по възможно най-евтиния начин - така остават повече пари за изпълнителите. Заплащането на лекарския, сестринския и всеки друг медицински труд, трябва да бъде отделно от заплащане стойността на лечението. Ако това се реализира, 90 на 100 от частните болници ще излязат от играта“, посочи доц. Мангъров.

Доцент Мангъров: Не е редно частни болници да вземат пари от Здравната каса (ВИДЕО)

Здравната система в България е генетически увредена. Нейният замисъл е сбъркан в основата си. Първото нещо, което трябва да се промени,...

На второ място, според него, трябва да се промени начинът на финансиране на здравната система. „За момента тя се финансира чрез здравни осигуровки, в резултат на което близо 1,4 милиона души не си плащат осигуровките – това са хора, които лежат на гърба на другите. Ние считаме, че здравната система би трябвало да се финансира чрез данъците, както е в 11 други страни от Европейския съюз, в т.ч. Италия, Финландия, Швеция и други“, допълни доц. Мангъров.

По думите му третото, което трябва да се направи, е да се изготви здравна карта, която да посочва от колко лечебни заведения за болнична помощ има нужда, от колко лекарски практики – общи и специализирани в доболничната помощ, от колко лаборатории и други.

„Така само те ще имат право да работят с фондовете, събиращи данъци, а всички останали, които искат да бъдат частници, могат да си работят самостоятелно. Ако искат, да направят частни осигурителни фондове, но не така, както стана с пенсионното осигуряване – държавата да им изгражда уж частни пенсионни фондове, които се оказа, че служат само да осигуряват заплатите на ръководството“, допълни доц. Мангъров.

Той смята също, че би трябвало доболничната помощ да бъде организирана около многопрофилните болници или в достатъчно големи извънболнични центрове, които да са в състояние да осигуряват дежурства 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата. „По системата, която работи в момента, на практика, в почивните дни лични лекари няма. Те използват едни измислени здравни центрове, където работят срещу скромно възнаграждение, чиято дейност се свежда до това всеки по-тежко болен в празничните дни да бъде насочван към болница. Тоест трябва да има взаимодействие между болничната и доболничната помощ. Основата догма на нашето здравеопазване, че болничната и доболничната помощ са отделни, трябва да се премахне“, коментира още доц. Атанас Мангъров.

Доцент Мангъров посочи защо се притеснява от коронавирусните ваксини (ВИДЕО)

Не мога да отговоря защо не се правят аутопсии на загиналите от коронавирус. Но в нашата болница нито един пациент, стигнал до летален ...

Другото важно, според него, което трябва да се промени, е начинът по който специализират младите лекари. „Това в момента е много трудно. Често се налага на младите лекари да заминават за чужбина, за да могат да получат специалност. Сега, за да се запише някой да придобие специалност, той би трябвало да напусне работата си, да отиде в някоя университетска болница, която да му плаща минимум 2 средни работни заплати. Оказва се, че той като новобранец, в значителна част от случаите, ще получава повече възнаграждение, отколкото хора, които са в същата болница, но с много по-голям стаж. В резултат на това всички го гледат на криво и го използват като машина за писане на документи“, посочи доц. Мангъров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com