Манол Пейков събира средства, ще спасява къщата на Димитър Талев в Прилеп

4317
Манол Пейков събира средства, ще спасява къщата на Димитър Талев в Прилеп
Снимка: Facebook

Инициатива за запазване на къщата на големия писател Димитър Талев в Прилеп поде пловдивският издател и кандидат за народен представител от коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" Манол Пейков. За целта той обяви дарителска кампания, с която да бъдат набрани нужните средства и къщата да остане българска собственост.

Манол Пейков е пътувал до Прилеп и се е срещнал със собственика на имота Снежана Аческа, която придобива къщата като наследство от семейството на мъжа си (вече покойник), чийто дядо я купува от Талеви (известни в Прилеп с фамилията Палисламови) преди почти 100 години – през 1926 година. Това е и къщата, в която Димитър Талев се ражда на 13 септември 1898 година. По онова време Прилеп е все още под османска власт. Баща му Тале Палисламов е майстор железар, чийто дядо се е преселил в Прилеп от пелагонийското село Светомитрани, а майка му Донка х. Толева е от прилепски род.

Национално честване на 120 години от рождението на Димитър Талев

В Големия салон на БАН на 4 октомври ще се проведе Национално честване на 120 години от рождението на писателя Димитър Талев. И след т...

Димитър първоначално учи в Прилеп, учител му е Йордан Ацев, който съумява да запали любовта му към четенето. Остава без баща едва деветгодишен, а на 12 постъпва в Солунската гимназия. Макар да напуска родния си дом относително рано, Димитър Талев запазва романтичната си връзка с него. Неслучайно именно т о в а е първообразът на дома, в който живее фамилията Глаушеви от прочутата четирилогия на Талев, чийто първи роман, "Железният светилник" е един от най-издаваните и четени български романи, разказва Манол Пейков.

„Колкото и да е удивително, в Северна Македония – че дори и в родния му Прилеп – Димитър Талев е почти непознат. Снежана Аческа, която се жени и се заселва в къщата в началото на 1970-те, научава (според нейните собствени думи) съвсем случайно в чия къща живее – благодарение на учителка от пловдивската гимназия "Димитър Талев", която се свързва с нея с молба да посети къщата с група ученици. Оттогава (пак по нейни думи) Снежана е пускала в къщата (съвършено безплатно, разбира се) хиляди българи, които редовно идват с автобуси, за да посетят и да се поклонят пред родното място на големия писател.

"А пък тази чешма е сигурно най-сниманата чешма в Европа", отбелязва Снежана по повод на превъзходно запазената стара каменна чешма в двора, която носи оригинален надпис от 1889 година с името на Тале Палисламов – бащата на Димитър Талев“, пише пловдивският издател, като прилага и снимки от пътуването си.

Наследници: България да спаси къщата на Димитър Талев в Прилеп

„Преди няколко години Снежана влиза в конфликт с "някои прилепски управници" (както сама ги нарича), които се опитват да я "убедят" да спре да пуска неспирните български групи в къщата. След като категорично отказва ("Че как няма да ги пускам? Това за тях е свято място!"), достъпът на електричество до къщата е спрян ("появиха се някакви мистериозни задължения към енергото", отбелязва с тъга Снежана) и семейството е принудено да се премести на другия край на Прилеп, в бащината къща на самата Снежана“, уточнява Пейков.

"Железният светилник" на Димитър Талев освети и Македония

Тази вечер в препълнения Народен театър на Македония се състоя премиерата на "Железния светилник" от Димитър Талев, предаде БГНЕС. На ...

„Днес къщата на легендарния ни писател изглежда изоставена и тежко занемарена – никой не е стъпвал там от повече от три години, освен един-двама приятели на Снежа, които я наглеждат от време на време (самата тя е трудноподвижна и рядко става от леглото). Именно един от тях ни заведе до къщата и ни я отключи, за да ни я покаже. През последните пет години едно от основните усилия на Снежана е да убеди българската държава да купи къщата. През няколко месеца провежда пресконференции, а в българската преса често излизат репортажи (един от които очевидно съм видял аз).

Уви, у държавните ни мъже (включително безбройните "патриотични" формации, населяващи българския политически живот) засега не се е появил нужния интерес, още по-малко – нужната воля, за да предприемат подобна стъпка. "Турците също я искат – била е собственост на турски бей и са готови да ми броят парите на ръка още утре", споделя ми с горчивина Снежана. "Но аз им казах, че няма да им я дам. Тази къща принадлежи на България", казва още собственичката пред издателя.

„В последните месеци в главата ми се оформи план – колкото простичък, толкова и смел. Цяло чудо е, че тази къща е оцеляла през вековете – при това във вид, които не се различава особено от външния вид на дома, в който се е родил Талев – и в който са отеквали (и завинаги ще отекват) стъпките на неговите герои. Повече от очевидно е, че тя (дори в днешното си окаяно състояние) е важна и неразривна част от българската национална памет – и че ако ние, българите, възпитани и отраснали с героите на Талев, не я опазим и съхраним за поколенията, дето идват след нас, няма кой друг да го стори. Също толкова очевидно е, уви, че българската държава не прави нищо това да се случи. Затова ви предлагам да вземем да го направим ние с вас“, пише още Манол Пейков.

Пловдивският издател обяснява, че обявената официална цена на къщата е 100 000 евро, но в личен разговор Снежана Аческа е допуснала да свали до 80 000 евро. Тази сума е за две трети от имота, тъй като останалата една трета е на възрастна жена, която към момента не е заявила намерение да продава. Според Пейков, за ремонт ще са нужни още окоро 100 000 евро, което означава, че за цялостното придобиване на имота в нормален вид ще трябват около 360 000 – 400 000 лева.

„В мига, в който ние с вас успеем да съберем сумата, аз и Чило (който между другото е огромен почитател на Талев) сме готови да се ангажираме с всички формалности – проверка за тежести, търсене на адвокати, нотариуси, архитекти, инженери, строители, музейни работници, специалисти по реставрация. Планът е къщата да стане собственост на фондация "Манол Пейков и приятели" (със съответните ограничения за препродаване), като част от къщата (тя в момента разполага с десет стаи, а ако някой ден купим и останалата 1/3 ще станат и повече) да се превърне в музей на Димитър Талев. Останалата част бих искал да превърнем в писателска и преводаческа резиденция – място, на което да отсядат за по седмица или месец писатели и преводачи, докато работят върху нов творчески проект. (Винаги съм смятал този формат за един от най-смислените и елегантни начини за водене на творчески и културен диалог. Намирам също така, че изключително подхожда именно на този град – спокоен, уютен, древен, заобиколен от планини – и именно на тази къща.)“, разказва за намеренията си Манол Пейков.

Внукът на Талев: Това държание е геноцид спрямо българите от Македония

Климент Талев, внук на писателя Димитър Талев, изпрати писмо до президента, парламента и МС, в което изразява възмущението си от погазв...

„Ценността на тази къща за нас като българи е преди всичко нематериална – и е истинско щастие, че изобщо можем да си позволим“, завършва публикацията си той, като оставя и данните на фондацията си, на която желаещите могат да правят своите дарения.

Фондация "Манол Пейков и приятели"

Пловдив, бул. Александър Стамболийски 9

Търговска банка Д АД

IBAN: BG09DEMI92405000310141

Внукът на Димитър Талев иска справедливост за македонизацията на "Железният светилник"

Може би преди два месеца разбрах в пълна степен какво представлява македонската версия на „Железният светилник”. От бележки...

Основание: Дарение за родната къща на Талев

или PayPal: manolpeykov@yahoo.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com