Манолова: Има наказателна акция срещу Първанов

5988
Манолова: Има наказателна акция срещу Първанов
БСП и ДПС ще се включат в комисията, за да пречат, смята пък Яне Янев

За първи път българският парламент си позволява да проверява президент и вицепрезидент и това е прецедент, който ще има своето отражение занапред, каза за „Тази сутрин" на БТВ Мая Манолова, депутат от БСП.

Яне Янев има една-единствена цел със създаването на комисията за проучване на нормативните актове, фактите и обстоятелствата по упражняване правото на помилване, опрощаване на събираеми държавни вземания и по даване и възстановяване на българско гражданство и освобождаване и лишаване от него за периода 22.01.2002 - 22.01.2012г. - агресивно нападение срещу Георги Първанов, това е една наказателна акция и опит да се отклони вниманието на обществото от важните теми.

БСП опита да покрие Първанов в НС, мнозинството не се подведе

БСП опита да покрие гласения за нов лидер на партията бивш президент на България Георги Първанов. Червените поискаха да се отхвърли от...

Категорична е, че всички укази за помилвания се подписват от министъра на правосъдието, той е в течение на всички укази, така че помилванията са подписани от тогавашният министър Маргарита Попова.

Лидерът на РЗС Яне Янев пък заяви, че прогнозата му е, че БСП и ДПС ще пожелаят да влязат в Анкетната комисия.

"Убеден съм в това, подчерта той. Ако няма злоупотреби от страна на президента Първанов и вицепрезидента Марин, то няма от какво да ги е страх, е мнението на Яне Янев. Той каза още, че са излезли фрапиращи един куп закононарушения, които се тълкуват еднозначно от юристите. Стана ясно, че няма указ при втория мандат на президента, стана ясно, че указите не са били приподписани от съответните ресорни министри. Стана ясно, че 85 лица са били помилвани, без изобщо да са влизали в затвора", посочи лидерът на РЗС.

Аз като председател на комисията ще инициирам срещи с ресорните министри, с министъра на правосъдието, министъра на финансите и на вътрешните работи. Трябва да се разбере дали тези престъпници, които са помилвани, не са извършили друго престъпление, след като са били помилвани. Работата на комисията е огромна по обем – помилвани са 533 лица, дадено е българско гражданство на над 100 000 души и са опростени държавни вземания на стотици български лица.

Пореден гаф на администрацията на Първанов

Възможно е указите, издадени от вицепрезидента Ангел Марин и през двата мандата за помилванията, да се окажат незаконни, тъй като не са...

Комисията е колективен орган и подробности няма да бъдат изнесени веднага, каза Яне Янев. Част от информацията е защитена. Ще бъда безкомпромисен за получаване на информацията. Ако информацията е класифицирана, то ще изискам в секретната секция на НС и пак ще получа информацията. Ако някой си мисли, че може да прикрие информация, съжалявам, това няма да стане.

Това не е прецедент, което правим с комисията. В една страна като Франция президентът Жак Ширак седна на съдебната скамейка, като се стигна до там, че беше осъден за предишни негови злоупотреби като кмет на Париж. Ще се старая обективно, последователно и солидно да работи комисията, обобщи Яне Янев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com