Манолова остро разкритикува идеята на Ананиев за задължителна здравна застраховка

2488
Манолова остро разкритикува идеята на Ананиев за задължителна здравна застраховка
Снимка: БГНЕС

Никой от нас не е виждал концепцията или стратегията на здравния министър, с която той даде заявка, че ще прави реформа. От това, което се чува в публичното пространство, всъщност нищо не става ясно. Това заяви националният омбудсман Мая Манолова в ефира на Нова телевизия по повод идеята на здравния министър Кирил Ананиев за въвеждането на задължителна здравна застраховка в размер на 12 лева на месец.

Не виждам никакви промени, никаква заявка за промени, именно в тази част - отношенията лекар-пациент, в цените на клиничните пътеки, в цените на лекарствата. Доколкото имам информация, се провеждат срещи с представители на различни съсловия, но това, което чувам от тях, е, че те също не са виждали документа, поясни Манолова.

Десетки жалби заради фалита на "Олимпик" при омбудсмана

Омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръка до Комисията за финансов надзор (КНФ) и Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) към МВР ...

Наистина идеята да се съберат повече пари отново за сметка на гражданите, ми прилича много на гражданска отговорност за автомобил. Тук срещу тази застраховка не е ясно какво ще получи гражданинът, какво ще се промени в предоставянето на медицинските услуги. Получава се възможност източниците на финансирането да стана три. Цялата тази яснота прави изключително лоша услуга на здравния министър и аз бих го призовала час по-скоро да извади предложението, посочи омбудсманът. Аз не съм чула някой да подкрепя тази реформа. Нещата или не са съгласувани, или няма отговор на всички въпроси, категорична бе Мая Манолова.

Аз съм още по-разтревожена, защото имам жалби от граждани, от лекари и медицински сестри от болниците, които са в най-тежко състояние - болницата във Враца, в Ловеч, в Стара Загора. Там най-добре се вижда как едни хора лошо управляват болничните заведения, трупат се дългове, източват се пари. Единственото решение е чрез промяна на контрола. Министърът трябва да каже как ще включи пациентите в контрола. Тук с повишаването на вноските отговор на този въпрос не виждам, разкритикува още идеите на Здравното ведомство омбудсманът.

Високите сметки за вода в София

Не за първи път се сблъсквам с този проблем. Отправям едни препоръки до Министерството на енергетиката да бъде променена наредбата за ВиК услугите след всеки такъв случай, каза Мая Манолова. По думите ѝ получава се така, че гражданите плащат течовете в системата.

Ананиев ще предложи два алтернативни модела за бъдещето на здравеопазването

Министърът на здравеопазването ще предложи два алтернативни модела за бъдещето на здравеопазването в България. „Ще ги поставя на...

Двойният стандарт при храните

Аз съм оптимист, че проблемът ще бъде решен. Това почти единодушно гласуване на евродепутатите, показва, че проблемът е ясен и е поставен на масата, изрази увереност Манолова. Естествено е, че съпротивата е огромна. На нас ни костваше големи усилия. Няма друга такава тема, по която да има пълно единомислие, между институциите и политическите субекти. Очакването от гражданите е наистина огромно и то няма да позволи палиативни мерки, смята омбудсманът. Моето предложение е за създаването на единен европейски огрган за контрол над храните, припомни Манолова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com