Манолова внесе проекторешение в СОС за отпадане на юрисконсултските хонорари на "Топлофикация"

1430
Манолова внесе проекторешение в СОС за отпадане на юрисконсултските хонорари на "Топлофикация"
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Мая Манолова внесе проекторешение в Столичния общински съвет (СОС) за преустановяване практиката на „Топлофикация София“ ЕАД да претендира юрисконсултски възнаграждения по съдебни и изпълнителни дела срещу свои клиенти – длъжници. Това съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана на Република България.

Освен това, на 22 декември т. г. общественият защитник с екип от институцията ще присъства на последното предколедно заседание на СОС, на което ще бъде разгледан бизнес-план на „Топлофикация София“ ЕАД за 2017 г.

„Смятам да отида на това заседание и да задам много въпроси по отношение на топлофикационното дружество. Ще настоявам и ще намеря начин да предложа проекторешение, с което да се забрани на монополиста да товари гражданите с допълнителни разходи, каквито са хонорарите на юрисконсултите му“, е категоричната позиция на Мая Манолова.

Омбудсманът Мая Манолова даде на съд „Топлофикация София“

Омбудсманът Мая Манолова обжалва пред Административен съд София град отказа на изпълнителния директор на „Топлофикация София&ldqu...

От пресцентъра на омбудсмана припомнят, че за миналата година са заведени 21 хил. дела от „Топлофикация София“ ЕАД. Претендираните юрисконсултски възнаграждения в заповедното (300 лева), в исковото (300 лева) и в изпълнителното (350 лева) производства са в размер общо на 950 лева, без значение от размера на задължението, като има случаи, в които това са суми от порядъка до 10 лв. В същото време заплатите на юрисконсултите са включени в цената на топлинната енергия, за която плащат столичани. Приходите на дружеството от хонорарите на юрисконсултите за 2015 г са около 15 мил. лева.

До внасянето на проекторешението в СОС на омбудсмана Мая Манолова се стигна след като на 7 октомври 2016 г. тя поиска отговор на десет въпроса по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) от „Топлофикация София“.

В рамките на 14-дневния срок омбудсманът не получи изрично решение, съгласно законовите изисквания. Вместо това, от „Топлофикация София“ ЕАД изразиха писмено становище, в което се твърди, че поисканата информация и субекти не попадат в приложното поле на ЗДОИ.

Мая Манолова обжалва пред Административен съд – София град отказа на изпълнителния директор на „Топлофикация София“ ЕАД да предостави информация, отнасяща се до дейността на дружеството по събиране на вземанията си по съдебен ред.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com