Манолова за машинното гласуване: Машините не ядат кебапчета и не вземат по 50 лeва

7296
Манолова за машинното гласуване: Машините не ядат кебапчета и не вземат по 50 лeва
Снимка: БГНЕС

След машинното, ще бъде посечено и електронното гласуване. След отмяната на машинното гласуване, се готви отмяна на електронния вот. За това предупреди омбудсманът Мая Манолова на извънредна пресконференция след като от ГЕРБ обявиха официално намерението си с промени в Изборния кодекс да отменят машинното гласуване, предаде репортер на Actualno.com.

Манолова е категорична, че истинският мотив за такава стъпка на управляващите непосредствено преди местните избори е, че "машините разобличиха неотчетения вот", защото "машините не ядат кебапчета и не вземат по 50 лева".

БСП твърдо против отмяната на машинното гласуване (ВИДЕО)

„За БСП абсолютно неприемливо да се отмени машинното гласуване за местните избори. Призоваваме гражданите да дадем силен отпор&ld...

Свидетелят на кражбата на вот трябваше да бъде отстранен - този свидетел са машините, убедена е Манолова. Тя припомни усилията си спасяване на машините и опроверга доводите, че машинното гласуване е малко използвано. Непосредствено преди изборите според авторитетна социологическа агенция 54% от българските граждани са казали "да" на машинното гласуване, изтъкна Манолова.

"В 310 секции от 3000 с машини са гласували повече от 50% от избирателите, а в 340 секции между 40 и 50%, т.е. в 650 секции гласувалите с машини са над 40%", посочи омбудсманът.

Като абсолютно неверен определи тя аргументът, че машинният вот не е намалил недействителните гласове. "При гласуването с машина изобщо е невъзможно подаване на недействителна бюлетина. Такава опция не съществува", подчерта Манолова. Тя припомни,че гласът "не подкрепям никого" не е недействителен глас.

Несъстоятелен е според нея и аргументът, че машините оскъпили вота. "Не машините, а ЦИК оскъпи вота", категорична е Мая Манолова и обясни как - "като нае  машини на цената, на която можеше да ги купи". Наемът на машините за европейските избори е в размер на 70% от цената на машината, посочи омбудсманът и изрази подозрение, че наемът е 100% от цената на машината. "Виновникът за скъпя машинен вот е ЦИК, която можеше вече да е закупила същите тези машини на същата цена", убедена е Манолова.

ГЕРБ се готви да спре машинното гласуване минимум за местните избори

Рискуваме да провалим местните избори, ако изпълним законовото изискване да има 6000 машини за гласуване. Това заяви депутатът от ГЕРБ ...

По думите ѝ истинската причина за отмяната на машинното гласуване е фактът, че машините разобличиха кражбата на вот. "Доказателството е на сайта на ЦИК - в 1129 секции има неотчетени преференции, в 80 секции има неотчетени гласове за партии. Това е в 40% от секциите, където е имало машини", посочи Манолова.

Абсолютно несъстоятелни са доводите, че е сложно гласуването с машини или, че не са подходящи за гласуване с преференции, каза още Манолова. Ако управляващите твърдят, че машините са опорочили вота, би трябвало вече да са поискали отмяна на вота, коментира тя.

Манолова съобщи, че ще се включи в заседанието на правната комисия, за да се опита с аргументи да опровергае вносителите на отмяната на машинния вот. Тя каза и че ще обмисли възможностите за сезиране на Конституционния съд.

Манолова е категорична, че набелязаните от управляващите промени в Изборния кодекс са "стъпки за отнемане направа, на възможности, на демократични придобивки на българските  граждани".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Областният управител на София обясни каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия

70% от хората искат нова пенсионна реформа

Жълт код за силни дъждове в седем области на страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com