Мария Митева от "Делишу": Хората знаят, че това което предлагаме, го правим със сърце и душа (ВИДЕО)

1158
Мария Митева от "Делишу": Хората знаят, че това което предлагаме, го правим със сърце и душа (ВИДЕО)
Снимка: Видимо и невидимо

В днешното издание на „Видимо и невидимо: Хапка по хапка“ Росица Коцева ни среща с Мария Митева - създател на първото сирене от кашу “Делишу” в България. Темата на предаването е хранителните непоносимости и с какво да заменим млечните продукти.

Росица Коцева споделя, че за разлика от алергиите към храни, които могат да доведат до сериозно влошаване на здравословното състояние или дори животозастрашаваща реакция, при хранителната непоносимост може да се усети дискомфорт като подут корем, киселини, гадене, виене на свят, запек и т.н. Хранителна непоносимост се получава, когато тялото не разполага с нужните ензими, които да обработят хранителните елементи.

Според направени тестове над 95% от хората имат не слаба, а силно изразена хранителна непоносимост към яйца и млечни продукти. Общото между млечните продукти и яйцата е, че и двете храни съдържат протеини, които изискват протеази, вид ензими, които разграждат протеините. „Факт е, че производството на определени ензими, като протеазите, намалява с възрастта. Производството им се влияе от начина на живот и храната, която приемаме. Но е факт, че имаме този общ знаменател между всички тези болести и той се нарича ниво на ензими, които произвеждаме.“ Още: Защо закуската е най-важното хранене за деня? (ВИДЕО)

С какво можем да заменим млякото? „Тук на помощ идва Мария Митева и „Делишу“. За разлика от много други веган продукти на пазара, които са пълни с нишесте, захари и овкусители, „Делишу“ е горда българска марка изцяло с натурални продукти.“

Мария Митева започва да експериментира с производството на алтернатива на млечните продукти още през 2013 г, когато ѝ попада книга за суровоядство и ферментация. Вместо да подкиселява ядките с лимон или оцет, тя залага на напълно естествен и натурален вариант за обработка – ферментацията. Година по-късно първият продукт, СИРЕ-Нека, наподобяващ козе сирене, е представен пред по-голяма аудитория – във вегетарианския ресторант на тримата колеги и приятели от „Делишу“.

„Когато пътувам в чужбина и видя някакво сирене, което не съм пробвала досега, имам любопитство и желание да го пробвам и то с идеята да помисля дали мога да му създам алтернатива, която да не съдържа лактоза.“, споделя Мария Митева. От около 3 години марката е харесвана и извън България – Европа, Нова Зеландия, Канада.

Мария Митева споделя, че никога не се е изкушавала да добавя нишесте или консерванти в продуктите на „Делишу“, „защото най-малкото аз ги консумирам, детето ми ги обожава, хората разчитат на нас. Те знаят, че в крайна сметка ние заставаме с лицата си на опаковката и хората знаят, че това, което предлагаме го правим със сърце и душа, защото така продуктите ни остават натурални“. Още: Какво крият хранителните добавки и защо огладняваме от тях? (ВИДЕО)

За да научите колко често се среща непоносимостта към яйца и млечни продукти, кое е общото между яйцата и млякото и повече за алтернативните млечни продукти от асортимента на „Делишу“ гледайте разговора на Росица Коцева и Мария Митева във видеото:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Положиха тленните останки на цар Фердинанд в криптата на двореца ''Врана'' (СНИМКИ)

Времето утре - 31 май 2024 г.

Европейски, швейцарски и български опит бяха споделени на конференцията “Хижа на годината” 2024

До 200 млн. лв. стигат неустойки и лихви по договорите за пътно поддържане

Държавата купува система за търсене на мобилни устройства след произшествия

"Първите протести през лятото ще са църковни": Прогноза на журналист

СЕМ публикува надеждните източници на информация преди изборите

Служебният кабинет е готов да даде 10 млн. лв. за пострадалите карловски села

Магазин на PARKSIDE отваря врати в хипермаркет Kaufland в София

Цената на сянката: Колко ще струва чадър и шезлонг по Черноморието?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество