„Маркет линкс“: Шест партии влизат в следващия парламент

3756
„Маркет линкс“: Шест партии влизат в следващия парламент
Снимка: Actualno.com/Ивайло Илиев

Датата на насрочените за 4 април парламентарни избори няма да повлияе на избирателната активност. Това показват данните от януарското проучване на социолозите от „Маркет линкс“, финансирано съвместно с bTV. То е проведено сред 1000 пълнолетни лица в периода между 23 и 31 януари по методите на прякото-лично интервю и онлайн анкета. .

Едва един процент от участниците в изследването отговарят, че епидемията от COVID-19 ще ги възпрепятства да гласуват. А близо половината отговарят, че датата и вирусът няма да ги спрат да упражнят правото си на глас, което поставя под въпрос всички обществени и политически дебати до сега за значението на датата, на която ще гласуваме.

Тренд: Едва 28% от пълнолетните българи биха се ваксинирали срещу COVID-19, 43% не биха

Над милион и половина българи биха се ваксинирали срещу COVID-19, а 43% не биха. Липсата на сигурност, че ваксината е безопасна и опасе...

На фона на разпространението на болестта обаче се наблюдава масова подкрепа за алтернативни начини на гласуване - 66% са „за“ машинния вот, а повече от половината - 54 на сто, одобряват гласуването дистанционно чрез интернет. Значителна подкрепа събира и гласуването по пощата. Значителна част от запитаните - 66%, са недоволни от развитието на страната ни.

„Засега не изглежда, че страхът от заразата ще бъде проблем за предстоящите избори. Свикнахме с мерките и се научихме как да се защитаваме и как да пазим хората около нас“, каза социологът Добромир Желязков.

Все пак той отбеляза, че „това са нагласите, но не се знае какво ще стане на самите избори“. Според данните на изследването ще имаме шестпартиен парламент с много силно влизане на извънпарламентарната опозиция. Има много съществена разлика в нагласите по населени места, отбеляза Живков.

Според проучването ГЕРБ получава 17,3% от всички гласове спрямо 15,3% за БСП.

Трета политическа партия е "Има такъв народ" на Слави Трифонов с 12,3%. ДПС към този момент е другата сигурна формация, която влиза в парламента - със 7,6%.

Проучване: В България има повече оптимисти, отколкото песимисти

"Оптимистите за бъдещето на страната ни са повече от песимистите. Съотношението е 43% към 40%", коментира пред БНР социологът Лидия Йор...

Според проучването още две партии към настоящия момент ще са участници в следващото Народно събрание - "Демократична България" с 5,4% и "Изправи се.бг" на Мая Манолова и "Отровното трио" с 4,5%. Обединени патриоти към този момент са с 2,9% от всички гласове и са на ръба.

БСП страда от по-ниска мобилизация на своите симпатизанти, а при привържениците на ГЕРБ се наблюдава силна мобилизация. Останалите политически сили са без промяната, каза Живков. Много е трудно да се прогнозира възможната коалиция след изборите. Слабата мобилизация на БСП може да се отрази на резултата ѝ и допълнително да затрудни създаването на коалиционно правителство в следващия парламент, смята социологът.

Проучването е финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“, проведено сред 1000 пълнолетни лица в периода между 23 и 31 януари по методите на прякото-лично интервю и онлайн анкета.

Още: Галъп: Ако изборите бяха днес, седем формации влизат в Народното събрание

Ето кои партии влизат в парламента, ако изборите бяха днес, според Алфа Рисърч

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com