Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Марси Рийс - новият посланик на САЩ в България

14 септември 2012, 13:59 часа • 7814 прочитания

Посланикът на Съединените щати в България Джеймс Уорлик днес напуска поста си в София и на негово място идва бившата посланичка на Вашингтон в Албания Марси Рийс, предаде БГНЕС.

Американката до момента бе главен помощник-държавен секретар по ядрените въпроси. В миналото тя бе заместник-преговарящ в разговорите с Руската федерация за постепенно намаляване на стратегическите оръжия.

Г-жа Рийс има 31-годишен опит в Европа, Карибския регион и Близкия изток. Тя е специалист по национална сигурност и политическо-военни въпроси. Има опит в работата с НАТО, Балканите и Ирак. Тя бе ръководител на мисията в Косово и посланик на САЩ в Албания. Тя също прекара една година в офиса на председателя на Комисията по международни отношения към Камарата на представителите.

Преди да поеме поста си в Бюрото за контрол на въоръженията Рийс бе главен заместник на помощник-държавния секретар по европейските и евразийските въпроси (EUR). В това си качество тя отговаряше за отношенията със Северноатлантическия пакт (НАТО), Европейския съюз (ЕС), Западна Европа. EUR включва 50 държави и 72 поста.

Опитът на г-жа Рийс в чужбина помества четири години в посолството на САЩ в Лондон, още толкова като заместник-политически съветник на мисията в Брюксел, обиколки в Турция и Доминиканската република.

Говори турски, испански и френски. Възпитаничка е на университета Джон Хопкинс.

Редактор: Яна Баярова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес