X
 
 

Масови нарушения на общините при застрояване на паркове и градинки откри прокуратурата

1172 1
photo of Масови нарушения на общините при застрояване на паркове и градинки откри прокуратурата
Снимка: За Зелен Младост
Върховната административна прокуратура откри нарушения в редица общини, касаещи застрояване и опазване на озеленените площи, съобщиха от държавното обвинение.

Разкрити са случаи, в които от местните органи на власт се допуска в обществените паркове и градини да се разполагат кафенета, сладкарници и други покрити обекти, което е в противоречие със Закона за устройство на територията.

Иванчева пита Фандъкова и Русев какво става със строителството в "Младост"

Нова порция от въпроси отправи свалената от поста си кметица на "Младост" Десислава Иванчева - към столичната кметица Йорданка Фандъков...

Установени са и разпоредби, с които се дава възможност кметове на общини да овластяват други лица да издават наказателни постановления, чрез които се налагат санкции за нарушения.

Нарушения са констатирани и по отношение разрешената площ на преместваемите обекти, които могат да се поставят в озеленените площи.

Отрити са и предвидени незаконосъобразни възможности за промяна на предназначението на съществуващите озелени площи.

Има и нарушение при въвеждане на санкции, които са несъобразени със Закона за движение по пътищата при паркиране на пътни превозни средства в паркове и градини, както и със със Закона за управление на отпадъците при замърсяване на озеленените площи.

Не са спазени и забраните за извеждането на кучета без повод, а на агресивни кучета - и без намордник, както и за разхождането на кучета на детски площадки и на места, обозначени от общините със забранителни знаци и т. н.

Анализ: Застрояването в София е заплаха за биологичното разнообразие

Застрояването и високата степен на урбанизация в големите градове в световен мащаб води до промени в земеползването. Това се отнася и з...

Намерени са и разпоредби, с които е предвиден режим за използване на озеленените площи, различен от Закона за местните данъци и такси. В закона с цел да не се злепоставят публични права се регламентира, че за ползване на терени - общинска собственост се внася такса.

От своя страна, местните органи на власт изискват заплащане на наем и така компрометират интересите на общината, защото за дължимостта на наем е нужно сключване на договор, а за събиране на таксата - не.

Към настоящия момент, във връзка с образуваните преписки са подадени над 100 протести до административните съдилища.

Нарушения от вида на посочените и други, с които са въведени различни режими в сравнение със законите, са открити в 157 подзаконови актове

Сред тях са действащите наредби в общини Пловдив, Варна, Велико Търново, Плевен, Русе, Сливен, Благоевград, Враца, Кюстендил, Кърджали, Перник, Силистра, Търговище, Монтана, Созопол, Поморие, Царево, Трявна, Казанлък, Девин, Ботевград, Троян, Димитровград, Асеновград, Сапарева баня, Тетевен, Драгоман, Доспат, Свиленград, Минерални бани, Оряхово, Горна Оряховица, Симеоновград, Харманли, Доспат, Тополовград и др.

НПО-та искат мораториум над строежите в паркове и градини

Граждански и природозащитни организации настояват за налагане на мораториум върху строителството в градски паркове и градини. Моратор...

Проверката на Върховната административна прокуратура ще продължи.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално