НПО-та искат мораториум над строежите в паркове и градини

2575
НПО-та искат мораториум над строежите в паркове и градини
Снимка: БГНЕС

Граждански и природозащитни организации настояват за налагане на мораториум върху строителството в градски паркове и градини.

Мораториумът трябва да действа до приемането на предложените от тях промени в Закона за устройство на територията, с които да се регламентира подобна забрана, настоя Първан Симеонов, предаде БНР.

Няколко хиляди лева глоба, ако строиш в забранен период във Варненско

От 15-ти май до 1-ви октомври тази година не може да се извършват каквито и да е видове строителни и монтажни работи на територията на ...

"Защото междублоковите пространства, кварталните градинки и големи паркове, всъщност на книга са строителни петна. Ние искаме спешен мораториум върху всякакво строителство. Този мораториум е нужен, защото очевидно законът влиза вече в противоречие с обществения интерес и със справедливостта", заяви той.

Любомир Костадинов от българския офис на международната екоорганизация WWF е на същото мнение.

"В България може да обжалите решение на МС, както ние направихме преди една седмица, но вие не можете да обжалите решение на главния архитект. Абсурдно е нали? Липсата на гражданско участие в тези процеси, липсата на прозрачност, липсата на яснота, това е системният проблем, и че системно губим градската ни среда и зелените площи. И точно поради тази причина са нужни много спешни законодателни промени. На първо място повече прозрачност. Хората трябва да имат гарантиран достъп до информация, когато се касае за въпроси за устройство на територията. Ние искаме да имаме достъп до правосъдие", заяви той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com