Мавродиев е подал сигнал за огромна престъпна схема от офшорни компании

1993
Мавродиев е подал сигнал за огромна престъпна схема от офшорни компании
Снимка: БГНЕС

Преди дни Комисията за финансов надзор (КФН) е подала в прокуратурата още 3 тежки сигнала за престъпления. Това съобщи Стоян Мавродиев, председател на регулатора. Той обясни, че новите сигнали са във връзка със случая с инвестиционния посредник „Булброкърс".

КФН за забавения преглед на активите на застрахователи и пенсионни фондове: Няма капацитет

Прегледът на активите на пенсионните фондове и на балансите на застрахователните дружества в България е отложен за 15 юли. Това информи...

На 18 май тази година Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на Радослав Рачев като изпълнителен директор на "Булброкърс" за щети към държавата във връзка с продажбата на остатъчните дялове на EVN. Мавродиев е подал сигнала за "Булброкърс" преди 3 години и заяви, че прокуратурата повдига обвинение чак сега заради "сложното и тежко" разследване и множеството експертизи.

"Вследствие на едно продължило вече над година международно разследване, ние установихме как тези лица чрез поредица от офшорни компании, през които са минавали огромни суми, мащабът е милион евра, в крайна сметка са осъществили множество престъпления според нашите експерти, започвайки от щети на миноритарни акционери, публични компании, данъчни престъпления, пране на пари и много други документни престъпления, документи с невярно съдържание, подавани пред различни институции и органи на властта", каза Мавродиев във връзка с новите сигнали. "Говорим за множество тежки престъпления по Наказателния кодекс", допълни той.

Мавродиев направи сравнение със скандала с офшорните сметки на бизнесмени, политици и известни фигури чрез разследването Panama Papers. "Вследствие на международното сътрудничество между нас и няколко европейски надзора, доведе до разкриване на тази мащабна поредица от престъпления извършени", каза той.

"За последните 6 години няма нито една фалирала компания в нашия сектор. Нито един лев бюджетни средства похарчени от джоба на дъноклоплатците в застрахователния сектор или капиталовия пазар", посочи също шефът на КФН, говорейки за работата на КФН. "Смятам, че най-добре за всичко говорят фактите и цифрите", каза Мавродиев, чийто мандат начело на комисията изтича този месец. 

РБ: Най-късно до края на юли трябва да изберем нов шеф на КФН

Депутатите от Гражданската квота на Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов внасят днес проект за решение за избор на нов пр...

Според него добрите резултати се дължат както на добре разписаното законодателство, така и на работата на регулатора. "Мисля, че благодарение на добрата работа на моя екип, в тези 6 години, въпреки трудната обстановка, международната финансова криза, мисля, че излязохме с чест и достойнство", посочи Мавродиев. Той допълни, че КФН работи спрямо най-високи професионални стандарти и това е потвърдено от международни институции.

"Следващият председател трябва да бъде избран от голямо мнозинство”, подчерта Мавродиев, според който трябва да се постигне консенсус между управляващи и опозиция. "Никой не е водил разговори с мен", заяви председателят на КФН относно възможността да се кандидатира за втори мандат.

Стоян Мавродиев също така отрече да има проблем със стрестестовете на пенсионните фондове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com