Медиите, които още не са на Пеевски, отидоха да търсят помощ в Брюксел

17820
Медиите, които още не са на Пеевски, отидоха да търсят помощ в Брюксел
Снимка: БГНЕС

Представители на Съюза на българските издатели, водени от председателя на организацията и съсобственик на "Икономедиа" Теодор Захов, са били на среща с Европейската асоциация на издателите на вестници (ENPA) в Брюксел. На нея те са изказали позиция, че съществуването на малката група медии в България, които още не са собственост на Делян Пеевски, е застрашено, съобщава сайтът BulgarianPresidency.eu, който е проект на един от редакторите на EurActiv – Георги Готев.

На срещата си с Карло Пероне, председател на ENPA, българските издатели са посочили конкретни случаи на натиск. На първо място – постоянният натиск срещу "Икономедиа", която издава вестниците "Дневник" и "Капитал" и е собственост на Иво Прокопиев. Посочена за пример е сагата с КТБ, която изданията на "Икономедия" години напред разкриваха и участието на банката във финансирането на медийната империя на Делян Пеевски, както и други сделки за придобиване на апетитни активи – чрез свързани лица. Изброени са над 850 дискредитиращи разкритията на "Капитал" материали в притежавани от Пеевски и семейството му медии за периода 2010 – 2012 година.

Журналисти от свързвана с Пеевски медия на обучение в Русия

Млади журналисти от българската новинарска агенция БЛИЦ ще се запознаят и ще бъдат обучавани що е то медия в Русия, какви са "специфичн...

Освен това е засегната темата и за влиянието на Пеевски в съдебната система и конкретно върху главния прокурор Сотир Цацаров. Като пример за това влияние е посочено обвинението срещу Иво Прокопиев заради продажбата на миноритарния държавен дял в EVN. В момента обвинението е върнато от Софийския градски съд (СГС) на прокуратурата заради пропуски, а тя обжалва решението на втора инстанция.

Друг пример за атакуван от Пеевски издател е издателят на Club Z Огнян Донев, който до 2012 година държеше "Медийна група България Холдинг" на вестниците "24 часа", "Труд" и "168 часа" заедно с Любомир Павлов. Двамата бяха обвинени в пране на пари по сигнал на бившия им съдружник Христо Грозев, а Донев беше обвинен и в укриване на данъци чрез "Софарма". През март, 2013 година, обвинението за пране на пари беше свалено, след като Грозев оттегли показанията си, а малко по-късно Донев и Павлов продадоха управляваната от тях медийна група, като в момента в Търговския регистър като съдружници са регистрирани "БГ Принтмедия" и "ПРО Нюз България". Реално "Труд" се управлява от Петьо Блъсков, а "24 часа" - от Венелина Гочева. Случаят със "Софарма" все още се гледа на първа инстанция.

Припомнен е и случаят с издателя на вестник "Сега" Сашо Дончев – т.нар. "Цумгейт". Срещата между Цацаров и Дончев в ЦУМ е повече от тревожен сигнал, защото става по времето, в което прокуратурата проверява "Овергаз" (компания на Дончев), която още през 2011 година се жалва пред ЕК заради използване на монополно положение от страна на „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“. Всъщност чак след срещата между Дончев и Цацаров, прокуратурата обявява, че проверява "Овергаз" и по-специално дали членове на КЕВР са изпълнили професионалните си задължения да съблюдават изпълнението на ключови елементи от бизнес програмите на доставчиците на газ в България и дали инвестициите на компании като "Овергаз" отговарят на одобрените от КЕВР.

Как се борим за върховенство на правото - случаят "Пеевски"

Ще се пребори ли България с корупцията някога? Този въпрос стана особено актуален след оповестяването на мониторинговия доклад на Европ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com