Медийната среда у нас: Успешно производство на телевизионен фураж (ВИДЕО)

1897
Медийната среда у нас: Успешно производство на телевизионен фураж (ВИДЕО)
Снимка: Славея Йорданова

К​​акво ще стане, ако медиите съзнателно поддържат невежество​? Този въпрос зададе евродепутатът Светослав Малинов на днешния дебат в Софийския университет "Св. Климент Охридски" на тема "Ролята на свободните медии в епропейски контекст", организиран от Българското училище за политика "Димитър Паница". И сам отговори, че на територията на​ Европейския съюз​ ​(​ЕС​)​ се наблюдава съзнателно поддържане в момента на такова отношение.

Малинов постави въпроса в контекста на темата каква е ролята на медиите във формирането на общественото мнение. И припомни, че всъщност свободните медии са един от двата основни стълба на демокрацията (бел. ред. - другият е принципът на представителност). След принципът на представителност, точно медиите на теория следва да информират и образоват мнозинството, за да може да бъде съкратен периодът на хаос, който е характерна черта на демокрацията. Защото демокрацията е бавна система, в която решенията се вземат трудно, а умните и разумни решения се вземат рядко, тъй като мнозинството по същество не е подготвено и не разбира тънкостите на политиката, посочи Светослав Малинов.

Какво може да научи светът от скандинавските страни - домът на медийната свобода

От години скандинавските държави са регионът, в който медиите са най-свободни. Класацията на "Репортери без граници" за 2016 г. отново ...

​По думите му​ ​в момента се​ води битка, сблъсък за бъдещето на ​Европейския съюз​ и​ всъщност се получава следното: пълната свобода и откритост на медиите е свързан​а​ с полити​ческата​ общност, която трябва да възпитава гражданите и членовете си в уважение към самата себе си.

​Малинов коментира, че едва сега се е взело​ решение на общоевропейско ниво да има съпротива срещу общоевропейската пропаганда. Едва сега стана ясно, че се води систематична пропаганда и трябва да се намери начин, да се осигури финансиране и да се противодейства​, категоричен е той.​ ​Според него ​Русия е само една от тези фигури в този пъзел - на държави, които не желаят Европейският съюз въобще да съществува. Евродепутатът даде пример и с Brexit - евроскептични медии като Financial Times обърнаха курса в момента, в който се разбра, че ще има референдум за излизане от ЕС и защитиха съществуването на Съюза. В британския случай обаче се оказа, че хората не правят раазликата между това, че нещо е несъвършено и това, че нещо не трябва да съществува.

​Малинов отбеляза, че в Австрия например се ​е ​получи​л​ обрат, в който само за шест месеца хората ​са се​ уплашили​ предвид важни политически събития като Brexit и избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Нещо повече - ​у​плаши​ли​ с​а се​ и медиите​, което е довело и до смяна на тона им, коментира евродепутатът.

​По темата за свободата на словото отношение взе и евродепутатът Андрей Новаков, който заяви, че не можем да се сърдим​ н​а хората, които вярват, че ЕС е забранил снежния човек, кръщенетата, православието или чушкопека. Можем да се сърдим на нас​ (визирайки евродепутатите - бел. ред.)​, че не сме си свършили работата.

​Според него отговорността е ​и ​на отделния човек. Това, което ни прави ли​ч​ности, е да чу​ем​ с едното, да ч​уе​м с другото ухо и да си оформим собствено мнение. В началото, когато четях такива новини (фалшиви - бел. ред.), се забавлявах​, разказа Новаков.​ Впоследствие разбрах, че хората отдолу вярват, и то много в тях. ​Той е убеден, че всеки от нас трябва да отсява житото от плявата.

Пречките пред бизнеса: Няма как да стане с администрация, която върти телефон с шайба

​Пречките пред младите хора, а и не само пред младите, да правят бизнес са основно две. Двете са еднакво тежки, еднакво проблемни. Това...

В дискусията като модератор участва и Петър Курумбашев, който отбеляза, че ​преди ​е ​има​ло​ по-голяма свобода на словото (визирайки​ периода на предаването ​"Ку-ку"​ - бел. ред.). Не виждам някакви сериозни посоки на развитие на свободата на словото в България. У нас върви успешно производството на телевизионен фураж, в който има освен щастливи кокошки, но има и щастливи зрители​, образно представи медийната среда у нас Курумбашев.​ Според него ние водим разговор по страха, а не по същността в медиите.

На въпрос на Actualno.com дали е възможно да се ​разработи директива на ЕС, с която да може да се налагат санкции за фалшиви новини​,​ Курумбашев отбеляза, че когато започнат да се налагат глоби и санкции​,​ вече става много деликатно кой ги ​налага и какви са критериите. ​По думите му въпросът е, ​ч​е хората, които получат тези правомощия, започват да работят като една световна полиция.

​Според него в България голяма роля за победата на Румен Радев изиграха например социалите медии. Голяма кампания имаше в социлните медии, включително срещу кандидата за президент на ГЕРБ Цецка Цачева. Не смятам, че ЕС трябва да въвежда контрол в нашата медийна градина​, категоричен беше още Курумбашев.​

​По въпроса отношение взе и Светослав ​Малинов​, който​ заяви, че ЕС не може да се меси в тази сфера. Законодателство в тази сфера е практи​ч​ески невъзможно​ според него.

​Като университетски преподавател по история на политическите идеи от Античността и Средновековието, Светослав Малинов коментира темата за демокрацията през погледна на древната критика към този феномен. ​

Правете собствен бизнес: ЕС дава, но в кошара не вкарва

Не е работа на държавата и на Европейския съюз (ЕС) да ни намери работа. Работа на ЕС е да създаде условия, които да дадат възможност ...

Малинов посочи, че демокрацията е бавна, в смисъл на неефективна, трудно се взимат решения, по-​б​ързо е​ те​ да се взимат еднолично​​. Демокрацията е режим, при който умните и разумни решения се взимат рядко. Демокрацията е режим, в който мнозинството не може да взима умни решения. Мнозинството винаги греши, каза евродепутатът, говорейки от принципна гледна точка. Демокрацията е режим, при който младите не​ уважават старите и животните се разхождат свободно по улицата, образно се изрази Малинов по темата с критичното мислене по отношение на демократичния процес.​

Повече по темата гледайте в следващото видео

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com