Международен семинар по социални политики за хора с увреждания се проведе в София

16575
Международен семинар по социални политики за хора с увреждания се проведе в София
Снимка: Thinkstock

На 24 април 2014 г. в сградата на Столична община се състоя международен семинар по социални политики за хора с увреждания. Обединяваща тема на семинара бе „Европа 2020 – интелигентен, устойчив и включващ растеж“. Срещата се организира от Национален алианс за социална отговорност (НАСО) в партньорство със Столична община. Водещи лектори бяха г-н Люк Зелдерло, генерален секретар на EASPD, г-жа Минка Владимирова, директор на дирекция „Социални дейности“ в Столична община и г-н Георги Георгиев, председател на НАСО. В семинара участваха представители на различни институции от социалния сектор, областна администрация, доставчици на социални услуги от София област, неправителствени организации, хора с увреждания и медии.

Сред водещите акценти на семинара бе ясно заявеният ангажимент от страна на Столична община за развитие на устойчиви социални политики, предназначени за над 100 хиляди хора с увреждания в столицата. От името на г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София, бе изразено желанието за продължаване на това сътрудничество с НАСО и EASPD и „установяването на иновативни модели за социална подкрепа.“ В момента Столична община е насочила вниманието си към разкриването на Общностни центрове за комбинирани услуги за деца и младежи, каза г-жа Минка Владимирова, а в бъдеще се предвижда да бъдат разкрити повече услуги за възрастни.
EASPD активно работи за прилагане на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания и партнира на местните и национални власти за извършване на необходимите реформи в социалните политики.

Плаши ли се българският работодател от хората с увреждания?

Когато чуем или видим изписан броят на хората с увреждания в България, се стряскаме. 600 000. За страна с население под 7 млн. тов...

Най-актуалните тенденции в Европа са насочени към промяна на модела на социална подкрепа, индивидуален подход към всеки потребител и осигуряване на комплексни и комбинирани услуги, в които потребителят е поставен в центъра на услугата и има право сам да избира своя начин на живот и да се възползва пълноценно от правото си на самостоятелен живот, посочи г-н Зелдерло.

Той представи и действащите стратегически документи документи в тази насока и потвърди ангажимента на EASPD активно да подпомага осъществяването на прехода към интеграция на хората с увреждания в обществото и представи фокусът на стратегията на EASPD към по-високо качество на услугите, благодарение на което хората с увреждания ще живеят по-пълноценен живот. Г-н Зелдерло прикани за активно участие на гражданския сектор в механизмите на Европейския семестър като инструмент за постигане на по-голяма чуваемост на нуждите на обществото на най-високо европейско ниво.

Г-н Георгиев, председател на НАСО, представи дейността на НАСО като национална организация, обединяваща местни власти, доставчици на услуги, неправителствени организации и работодатели от обичайния пазар на труда и възможностите на Алианса за партньорство, обмен на опит и прилагане на добри практики посредством партньорството с EASPD и участието на НАСО в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, Националния съвет за социално включване и работата на НАСО в множество работни и експертни групи към различните министерства, касаещи новото законодателство за хора с увреждания.

„НАСО не само поставя въпросите, но търси решение на проблемите,“ подчерта изрично г-н Георгиев в представянето на възможностите за активно партньорство и сътрудничество между доставчиците на услуги и местните власти и прие ангажимента да сътрудничи и посредничи активно на всички заинтересовани страни за постигане на по-добро качество на живот на хората с увреждания и други групи в неравностойно положение.

Недостъпната среда – основна причина само 10% от българите с увреждания да работят

Едва 10 на сто от хората с увреждания у нас са трудово заети в различни сфери на обществения живот. Стряскащите данни бяха обявени на д...

Семинарът бе част от дейностите по проект „Партньорство за достоен и независим живот“. По-късно същия ден г-н Зелдерло проведе работна среща с г-н Лазар Лазаров, заместник-министър на труда и социалната политика и дискусия с членове и представители на НАСО по отношение извеждане на принципи и стандарти за качество на социалните услуги. На 25 април НАСО и EASPD проведоха аналогичен семинар съвместно с Община Пловдив в Пловдив.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com