Международна конференция за аутизма в Токуда

12076
Международна конференция за аутизма в Токуда

За първи път в България, от 20 до 22 Май 2012г., в «Токуда Болница София» ще се проведе Международна обучителна конференция за представяне на наложени терапевтични подходи и европейски законодателни практики, подпомагащи лицата от аутистичния спектър.

Събитието се осъществява от фондация «Фонд за терапии», с партньорството на «Токуда Болница София» и с подкрепата на “Рефан България” ООД, „България Ер” и Асоциацията на българсите авиокомпании.

На 20 и 21 Май 2012г., доказани професионалисти от САЩ и Франция ще споделят своя богат практически и научен опит, с 200 български специалисти, ангажирани с проблема, като ги въведат в основите на Occupational Therapy и Приложен поведенчески анализ (ABA). Терапиите, които ще бъдат представени, са разработени специално за деца с разстройство от аутистичния спектър, създадени са на базата на солидни научни разработки и дългогодишни проувания и са утвърдени в световен мащаб, като са доказали своята ефективност.

В България няма специалисти, подготвени да работят по тези програми и настоящата kонференция предоставя уникална възможност на заинтересованите да надградят своите знания. Конференцията е с вход свободен и е насочена приоритетно към психолози, специални педагози и логопеди, работещи с деца с аутизъм в системата на държавното образование в цялата страна. Интересът към събитието е голям и местата за участие вече са изчерпани.

На 22 май 2012г. от 9.00ч. учредителите на „Фонда за терапии” – фондация „Стъпка за невидимите деца в България” и сдружение „Тацитус”, подкрепени от Ники Кънчев, Део и други известни личности, ангажирани с каузата, ще представят пред медиите актуализирана концеприя за дейността на фондацията и ще запознаят представители на бизнеса с атрактивни модели за сътрудничество.

От 13.00 часа на 22 Май ще се проведе Кръгла маса с представители на европейските и българските институции, и неправителствения сектор, на която ще се представят добри европейски практики по отношение на качеството на обучение и живот на хората от аутистичния спектър.

Кръглата маса ще бъде открита от Кметът на град София г-жа Фандъкова, Омбудсмана на Р България – Г-н Константин Пенчев, Председателя на Държавната агенция за закрила на детето - Г-н Калин Каменов; г-жа Ирена Соколова - Народен представител, Член на Комсията по образование в НС и др.

В събитието ще вземат участие Агенцията на Европейския съюз за основните права (FRA); Вера Радева, Policy Analyst&Psychologist, PhD Candidate Sciences Po Paris; David Bisset – Equilibrium; MDAC (Mental Disability Advocacy Center); Омбудсмана на гр. София – г-н Ангел Стефанов; Представители на Министерство на образованието, младежта и науката; Министерство на труда и социалната политика; Министерство на здравеопазването; Министерство на финансите; Столична община; UNICEF и др.

Аутизмът е най-бързо нарастващото разстройство в развитието в целия свят, което придобива мащабите на глобална здравна криза. Преди 20 години диагностицираните с аутизъм деца са били 5 на 10000. Към момента те са 1 на 100 и броят им продължава да расте. Тази година с аутизъм ще бъдат диагностицирани повече деца, отколкото с диабет, рак и СПИН, взети заедно. Аутизмът засяга деца от всички етнически и социални групи, във всички краища по света. Аутизмът е разстройство на развитието, свързано с нарушение в уменията за общуване и наличието на поведенчески проблеми, в следствие на което се затруднява процеса на обучение и социализация. Ранната диагностика и ранната интервенция са от ключово значение, за да може детето с аутизъм да има шанса да израстне успешен и самостоятелен възрастен човек. Терапията е основното средство за въздействие при децата с аутизъм, но в България няма сертифицирани специалисти по наложените в света успешни програми, разработени специално за тези деца – ЗАЕДНО МОЖЕМ ДА ПРОМЕНИМ ТОВА!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Тиквички - как влияят на  холестерола
Тиквички - как влияят на холестерола

Тиквичките предлагат много хранителни ползи за тялото ни. Една порция нарязани тиквички (една чаша) съдържа 21 калории, 1,5 грама протеин, по-малко...