Месецът стартира със седмицата на джамиите

5706
Месецът стартира със седмицата на джамиите

Главно мюфтийство (ГМ) на Мюсюлманското изповедание в Република България организира "Седмица на джамиите" от 1 до 7 октомври.

"Джамиите са гнезда на знанието и науката, в които подготовката наподобява различните степени на образованието в училищата. Изпълнението дори на светските дела в отворените за Божия свят места, каквито са храмовете, стои над всяко обяснение с оглед на онова, с което се изпълва духът". Позовавайки се на тези азбучни истини със "Седмица на джамиите" Главно мюфтийство цели да запознае обществото с храмовете на мюсюлманската общност в страната. Инициативата цели също така и да помогне за възпитаването на хората в духа на разбирателство, толерантност и уважение към другостта, да популяризира значимостта и мястото на храма в обществото, да покаже, че мюсюлманите и ислямът са открити за различните от тях по религия хора.

В рамките на "Седмицата на джамиите" ще се проведат различни културно-информационни мероприятия, като дни на отворените врати в градовете Айтос, Благоевград, Силистра, Смолян, София, Крумовград, Кърджали, Разград и Русе, благотворителни базари, обявени са конкурси за рисунка, есе или стихотворение на тема: "Джамията в моя живот", поредица от лекции на темата. В столицата Главното мюфтийството ще представи фотографска изложба "Ключ към сърцето" с автор Антони Георгиев. Тя ще представи 30 фотографии, отразяващи различни джамии и мюсюлмански религиозни храмове на територията на България, повечето от които са паметници на културата от национално значение.

Редактор: Георги Иванов

Мюфтийство: Преекспонирани и манипулативни обвинения!

От Главното мюфтийство в своя декларация посочват, че отправените обвинения към 13-те български граждани, изповядващи исляма, са прее...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com