Местан: За разлика от Борисов аз не съм крадец на чужди квоти

17824
Местан: За разлика от Борисов аз не съм крадец на чужди квоти
Снимка: БГНЕС

Очаквам законът да възтържествува, защото указът на президента Плевнелиев е в нарушение на закона т.е. в нарушение на Изборния кодекс.

Това каза при посещението си в Бургас лидерът на ДПС, Лютви Местан в отговор на въпрос за патовата ситуация с Централната избирателна комисия (ЦИК). „Плевнелиев и Борисов са съучастници в присвояването на един от двата мандата на ДПС като членове на ЦИК в полза на ГЕРБ”, заяви още Местан. „За разлика от Борисов аз не съм „крадец” на чужди квоти и освен това ние си нямаме президент, който да ни предоставя чуждите квоти с незаконен указ”, каза лидерът на ДПС. „Ние не искаме чужди квоти, ние искаме единствено това, което ни се полага по закон, защото смятам, че законът трябва да седи по-високо от всички, в т.ч. би трябвало да стои по-високо и от Борисов и от Плевнелиев, само че в конкретния случай те се поставиха по-високо от закона и това на първо място е гавра с членовете и симпатизантите на ДПС”, каза още Местан.

Местан се оплаква на Европа от дискриминация, Станишев призова Плевнелиев да размисли

Президентът Росен Плевнелиев в момента стои като кулата в Пиза, а тя е наклонена към страната на ГЕРБ. Бойко Борисов се дължи като до...

„Президентът беше загрижен, че ГЕРБ е първа политическа сила, че има 13 мандата повече от БСП и за това е преценил, че ГЕРБ трябва да имат един член повече от БСП, но питам защо избира за жертва точно ДПС. Един обединител на нацията не може да си позволи това, защото ако е вярно, че ГЕРБ имат повече от БСП, то още по-вярно е, че ДПС има по-голяма разлика в сравнение с Атака. Ние цели 36 спрямо 23 само мандата на АТАКА. Питам защо Плевнелиев приравнява Движението за права и свободи към Атака”, посочи Местан като допълни, че президентът го е направил в грубо нарушение на закона. По неговите думи, съотношението ГЕРБ – ДПС трябва да бъде 5 на 2.

„В момента, в който указът се преведе в съответствие със закона, всички народни представители от ДПС ще гласуват за предложението на ГЕРБ за заместник – председател на ЦИК, защото тази позиция се полага по закона на ПП ГЕРБ. Независимо, че те не подкрепиха нашите кандидати, ние ще подкрепим кандидата на ГЕРБ, но той не може да бъде седмият член на ЦИК от ГЕРБ. Трябва да бъде шестият член”, посочи още Местан.

Членовете и симпатизантите на ДПС се уповават на независимата съдебна власт и очакват справедлива присъда. Това каза лидерът на ДПС, Лютви Местан в Бургас, където в домашен арест се намира Октай Енимехмедов, който направи опит за покушение над почетния лидер на ДПС Ахмед Доган, предаде репортер на Радио „Фокус” - Бургас . „Ако трябва да изразя чувствата на членовете и симпатизантите на Движението за права и свободи, естествено е, че това са чувства на много силно огорчение и гняв, че в България при управлението на Борисов е възможно да се направи ритуален опит за политическо убийство, при това на лидер от ранга на д-р Доган. Много бихме се радвали това занапред да не е възможно”, каза още Местан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество