Металурзите от ОЦК заплашиха с гражданско неподчинение

11782
Металурзите от ОЦК заплашиха с гражданско неподчинение

Социалното напрежение ескалира и в Кърджали - повече от 200 металурзи от Оловно-цинковия комбинат блокираха офиса на Първа инвестиционна банка ПИБ в града заради спряно изплащане на заплатите им.През миналата година 50% от отишлите си служители на предприятието не са взели заплатите си.

Заради безпрецедентното забавяне на възнагражденията, металурзите започват всекидневни протести, които могат да прераснат и в гражданско неподчинение.

Металурзите от ОЦК Кърджали отново на улицата

Металурзите от Оловно-цинковия комбинат в Кърджали излизат на протест на 6 март заради все още неполучените от бившия собственик Вале...

Сумата, която металурзите трябва да получат, е близо милион и половина лева. Набраните след продажбата на имущество на ОЦК средства обаче са блокирани от свързаната със собственика на завода Валентин Захариев фирма "Стил Комодис" и Първа инвестиционна банка. Сега трябва да минат поне два месеца, преди съдът в Кърджали да се произнесе.

Работниците поискаха оттегляне на жалбите, които блокират изплащането на заплатите им и яснота около бъдещето на завода.

"Какво стана със завода? Ще работим ли? Защо не се приемат работници, защо не се откриват нови работни места. Всичките си задаваме този въпрос", попита металургът Стефан Ангелов пред БНТ.

По време на срещата на металурзите с управителя стана ясно, че банката е обжалвала разпределението на средствата от принудителните продажби в ОЦК заради неговия собственик Валентин Захариев.

"От тези пари, които са достатъчно за вашите заплати, два милиона лева иска да вземе Захариев. Е, кой ще се съгласи на подобно нещо. Вие срещу кого протестирате - срещу нас? Ама ние не сме съгласни от тези пари, които са събрани от всички кредитори, Захариев да вземе два милиона лева", обясни управителят на клона на ПИБ в Кърджали Петър Георгиев.

ПИБ взе оловния завод в Кърджали

Първа инвестиционна банка (ПИБ) е новият собственик на оловния завод - част от ОЦК в Кърджали. Банката купи завода на състоялия се дне...

В момента в ОЦК се извършва подготовка за изграждането на нов цинков завод. Металурзите поискаха среща с представители на новия инвеститор, който готви възстановяване на производството в комбината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com