Министър Димитров обяви за колко месеца ще стигне водата в яз. "Камчия"

5213
Министър Димитров обяви за колко месеца ще стигне водата в яз. "Камчия"
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

В язовир "Камчия" в момента има 50 940 000 кубика вода. Това ще стигне за 7 месеца, ако се харчи при сегашните темпове. През зимата разходът е по-малък, което означава за около 10-12 месеца. Това заяви в предаването "Още от деня" по БНТ министърът на околната среда и водите Емил Димитров. По думите му до десетия месец трябва да се намери решение.

"Проблем с водата за Варна няма - тя ще си вземе от Девня, но за Бургас има, ако я източим за Варна", поясни министър Димитров и подчерта, че се работи по няколко варианта за решаване на проблемите.

Емил Димитров призна: Бургас е изправен пред воден режим

"Бургас е заплашен от воден режим. Градът и Южното Черноморие имат вода за около 5 месеца. ”, призна екоминистърът Емил Димитров ...

Той посочи, че в национален план за питейно битови нужди в момента имаме 67,4% вода и допълни, че никога не се е случвало през септември да са налични такива водни запаси. Министърът на околната среда и водите каза още, че за напояване има 35,4%, но някои от язовирите са празни, защото трета или четвърта година не вали, а за енергетика имаме 70% вода.

"Много са проблемите - пестициди, замърсяващите комини, състоянието на язовирите, парковете, плажовете и ако може веднага да се решат, а 40 години кой е чакал", коментира също министър Димитров и подчерта, че проблемът с пестицидите е от 40 години - през това време не е изнесен един тон, а са закопавани в земята и тровят природата. По думите му за последните 2 години са изнесени веднъж 3 700 т и сега - около 1 100 т. Емил Димитров поясни, че те са описани, но непрекъснато се откриват места, където са закопани тайно и информацията не е оповестена от страх, като пестицидите не са съхранявани както е редно, а са заровени в земята.

"Имаме спешни 100 тона в хранилища, които прокуратурата ни разпореди по най-бързия начин да бъдат изнесени, за да не застрашават живота и здравето на хората. Но това е организация - камиони, бидони, хора, с дрехи, технологично време...", заяви министър Димитров и отново подчерта, че решението за закопаване е от 1982 г. и не е ясно къде са.

Министърът на околната среда и водите посочи, че щее бъдат изнесени в чужбина около 1100 т от най-опасните пестициди, защото има и такива, които се съхраняват при добри условия.

Скандал в ефир с Ревизоро - не говори за "Натура 2000", Виктор Николаев му каза да си говори сам

За пръв път от 20 години на Българското Черноморие най-малко се е строяло, най-малко емисии от леки коли, най-малко чадъри – зара...

"Проблемът не е с тези 1000, които ще изчистим, а с тези 5000, които ще останат приблизително, и всички стоящи зад тях - кметове, областни управители", каза министър Емил Димитров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество