Младеж тича благотворително в подкрепа на хора с псориазис (ВИДЕО)

9395
Снимки: Actualno.com

Андрей Гиздов е сред младите надежди на българската IT индустрия. 21-годишният младеж се занимава с компютри като създава системи и алгоритми, използващи изкуствен интелект. В свободното си време той пише статии за личния си блог и прави онлайн интервюта с хора от бранша.

Последният му проект обаче е с благотворителна цел – организира 5-километров маратон в подкрепа на хората с хронични кожни заболявания. Самият той страда от псориазис, който в детските му години е бил причина за липса на самочувствие и увереност.

"Първоначално се появи, когато бях на 6 или 7 години. Тогава живеех в Украйна, а там зимите са доста студени. Това може би повлия на факта, че кожата ми започна да става много суха, тези сухи места в последствие се отвориха и станаха рани. Това продължи и след зимата. Докато ходех на училище, първоначално много се притеснявах от начина, по който ръцете ми изглеждат, не толкова от физическото усещане. Въпреки че и то беше фактор, защото в часовете по физическо, на някои спортове просто ми се отваряха раните и ръцете ми започваха да кървят. Но по-големият проблем беше, че се притеснявах от начина, по който изглеждат и от начина, по който съучениците ми ще ме приемат", признава момчето и допълва:

"С времето свикнах с идеята, в момента изобщо не ми прави впечатление това, което имам на ръцете си, освен в някои по-интензивни периоди, защото това заболяване е на периоди, понякога е по-добре, друг път по-зле. В момента не ми прави особено впечатление и мисля, че това се дължи на факта, че разбрах, че хората не те съдят само по външния вид и конкретно в моя случай по начина, по който изглеждат ръцете ми. Тоест дори да имам това заболяване, виждам че отново мога да оставя доброто впечатление, което искам в хората."

Това, което помага на Андрей да преодолее стреса и притесненията си са физическите тренировки.

"Аз тренирам доста редовно в последните 3-4 години, горе-долу всеки ден и това ми помага изключително много за заздравяване на психиката. Спортът е нещо трудно – излизаш, топло е, потиш се, малка зала, вдигаш тежести, след това те болят мускулите. Тоест първоначалната ти мисъл е за дискомфорт, но точно защото доброволно подлагаш организма си на дискомфорт, той се учи да се справя по-лесно с него. И това е приложимо не само за физически стрес, какъвто е спортът, но и за психическия. А психическият стрес може да идва от заболяване – било то кожно или друго, или просто от проблеми в живота, които всеки от нас има."

Според статистиката над 400 милиона са хората по света, страдащи от хронични кожни заболявания. 98% от тях имат влошено психично здраве, а много голяма част се срамуват да отидат на плаж и дори да носят къси дрехи.

"Голяма част от този психически дискомфорт и стрес, които те изпитват може да бъде превъзмогнат ако калят тялото и психиката си. А това идва със спорта. Със сигурност не е справедливо това, че им се случва нещо такова, но фактът, че не е справедливо, няма да го промени. И е тяхна отговорност да направят каквото могат, за да си облекчат живота. А най-малкото, което могат да направят е да се грижат за тялото и психиката си.

Това е посланието, което искам да разпространя, а именно, че когато човек има здраво тяло и здравата психика следва. А хората, които имат проблеми с кожата, често изпитват психически стрес. Разбира се и физически, самата болест е кожна, очевидно има и физическа материализация. Но поне психическият аспект е под наш контрол и това е нещото, което искам хората да разберат", категоричен е IT специалистът.

За да разпространи посланието си Андрей организира благотворително бягане под надслов „Тичай днес за здрава психика утре“, съвместно с Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложнения.

"Това събитие ще бъде на 29 октомври – Световния ден на псориазиса. Но за да има тениски с мотото на кампанията, здравни застраховки и освежители за участниците, трябват средства. А моята идея е средствата, които ще влагат участниците, да са минимални. Вариантите са да търся компании, които да спонсорират събитието срещу реклама или на доброволчески начала. Друг вариант е аз да направя нещо трудно, с което да мотивирам хората да дарят за събитието. Аз реално ще комбинирам и двата метода", уверен е 21-годишният Андрей.

За да даде положителен пример и за да събере средства за кампанията младежът подлага тялото си на изпитание като участва в първото си планинско състезание.

"На 25 юли се случи, денят преди рождения ми ден. Тичах от Самоков до Мусала – 21 км. състезание с над 2 000 метра изкачване. Снимах се, докато го правя с екшън камера, за да стимулирам хората да дарят средства към крайната ни цел. Как ми се отрази ли, беше в топ 3 на най-трудните физически неща, които съм правил, конкурира се може би с изкачването на връх Ботев докато гладувах. Това го направих преди няколко месеца – от Калофер до Ботев.

Физически беше много изискващо, след състезанието имах период на регенерация – спях повече, не си усещах краката, но това е нормално. Психически изпитах много удовлетворение, че успях да го направя", обобщава той.

В организацията се включва и 19-годишната Кристина Стоянова, която помага с популяризирането и разпространението на събитието в социалните мрежи.

"Аз също имам познати, които са се сблъскали с тази болест и като цяло винаги съм обичала да помагам на хората по един или друг начин, затова просто приех присърце да помагам за каузата. Ние сме още в начален стадий на организиране на състезанието, защото все още събираме средства, които реално ще бъдат използвани за организиране на състезанието, така че все още нямаме точна локация, но планираме да бъде в някой от парковете в София, понеже ще е по-удобно за всички. Мислим да се свържем с по-големи фирми в София, които да поканят служителите си и ако имат желание да дойдат и да участват, също така ще кажем и на наши приятели и роднини", споделя Кристина.

Всеки желаещ да участва или да помогне финансово за благотворителния маратон може да следи актуалната информация във Фейсбук страницата на събитието.

Автор: Габриела Андреева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛИЦА:

Какво чете актрисата Деляна Хаджиянкова?

Какво чете актьорът от "Ол Инклузив" Петър Калчев?

Хората все повече търсят лично преживяване: Мартин Радулов от Matti Еvents & Fine Food (ВИДЕО)

Ще поевтинеят ли имотите в България? Говори главният изпълнителен директор на Банка ДСК (ВИДЕО)

Какво чете актьорът Пламен Великов?

Актьорът Даниел Пеев - Дънди: Истинската награда е живият контакт с публиката

Какво чете актрисата Анджелика Джамбазова?

Боряна Братоева: Винаги много съм искала да мога да свиря на музикален инструмент

Актьорът Николай Върбанов: Отбиването на номер ме изкарва извън нерви

Иво Аръков: Всеки трябва да изиграе своята роля

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com