Младенов: Нямаме териториални претенции към Македония

9262
Младенов: Нямаме териториални претенции към Македония

България като страна, която най-скоро се присъедини към ЕС най-добре вижда предимствата на членството и няма да пречи на други страни да се присъединят към съюза, заяви българският външен министър Николай Младенов на пресконференция с еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле.

"Винаги ще защитаваме идеята, че Европа трябва да се разшири на Балканите. Това е част от големия проект за връщането на мира и благоденствието на нашия континент", убеден е българският външен министър. Той заяви, че основна част от днешния му разговор с еврокомисар Фюле е заемала темата за Македония.

"Споделих притеснението на българското общество относно националистическата политика, която води Скопие. Двамата се съгласихме, че единственият път за разрешаването на казусите, свързани с националистическото говорене е пътят на европейската интеграция. България няма и никога не е предявявала териториални претенции към която и да е страна от региона. България винаги е поддържала отношения на активно сътрудничество със своите съседи", заяви Младенов.

Той посочи, че когато страната ни е била кандидат за член в ЕС постепенно е разрешила ключови въпроси с отношенията със съседите си, включително и териториални казуси с Турция. "Сигурни сме, че пътят, по който нашите съседи на Балканите, включително република Македония, трябва да тръгнат включва разрешаването на подобен тип въпроси със съседните страни", заяви Младенов.

Той се надява до края на годината да бъде разработен план, с който да се покаже на българското и македонското общество, че двете страни са способни да продължат да работят заедно и да си помагат по пътя на Македония към ЕС по начина, по който са го правили последните 20 години.

От своя страна еврокомисарят подчерта силните и дълбоки връзки между двете страни. Той изрази убеждението си, че двете страни могат да разрешат откритите въпроси помежду си в добросъседски дух, основан на европейските ценности.

Фюле приветства факта, че президентите на двете страни са разменили неотдавна писма и че външните министри Младенов и Попоски допринасят за подобряване на отношенията между двете страни. "Убеден съм, че може да бъде постигнат конструктивен диалог и напредък", заяви Фюле. Той посочи, че бързият напредък на процеса на интеграция окуражава реформите, подобрява междуетническите отношения и създава благоприятен климат за развитие и засилване на добрите отношения със съседите. Фюле каза още, че интеграцията на Западните Балкани винаги е била част от решението, а не част от проблема. Запазването на инерцията й е най-добрият инструмент за стимулиране на реформите за постигане на стабилност и растеж в съседните на ЕС страни", заяви еврокомисарят.

"Интеграцията е еднакво важна за Европейския съюз и неговите държави-членки. България играе ключова роля в разширяването, благодарение на опита си с успешния си преход и уникалното си географско положение. България може да спечели много от процеса на разширяване и може много да даде особено по отношение на непосредствените й съседи Македония, Сърбия и Турция. България като държава-членка дава важен пример за страните от региона, които се стремят да станат част от Европа и Евроатлантическите структури", заяви Фюле.

Редактор: Ивайло Кючуков

Плевнелиев към Македония: Спрете кампанията срещу България

Президентът Росен Плевнелиев със съжаление констатира, в Република Македония се наблюдава тенденция на "националистическа реторика, ди...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...