Млади, с опит, инвестирали средно 6000 лв. в себе си, но прецакани на работа

8762
Млади, с опит, инвестирали средно 6000 лв. в себе си, но прецакани на работа
Снимка: iStock/Guliver

Трябва да си инвестирал средно 6000 лева в себе, да имаш опит и необходимите нива за CV-то, за да започнеш работа. И то такава, която не просто няма да ти върне инвестициите, а и е относително доколко ще ти покрива месечните сметки. Това смята наша читателка, която изпрати мнението си на редакционната поща на Actualno.com.

Позицията на читателката е в отговор на мнението "Млади, мързеливи, необразовани или неадекватни... но с претенции" на Десислава Любомирова, публикувано в Actualno.com и препубликувано в Expert.bg със заглавието "Млади, необразовани и с 1000 лв. заплата".

По-долу публикуваме позицията на читателката:

(Не) работещо момиче

Или урок на тема: Инвестирай в себе си, за да си плащаш сметките.

От къде да започна... Или по-точно - какво ме провокира.

Заплатите в Разград, Русе и Варна растат най-бавно

Макар цялостното състояние на пазара на труда да се подобрява, в някои региони показателите не бележат добри резултати. Заплатите са с...

Миналата седмица от зоологически интерес отворих jobs. bg и след преглед на 150 страници, изпратих няколко автобиографии. Не пуснах филтър на търсачката, просто разглеждах с интерес какво се търси и предлага. Уточнявам - не си търся работа сега и веднага, не и каквото и да е.

След няколко дни бях поканена на интервю и реалността бе леко различна от описаното. Колкото и да бяха въртяли и сукали в онлайн описанието на позицията, ставаше си дума за секретарска дейност.

Естествено придружена от прилежен списък с изисквания:

Работно време - 9 часа и половина дневно (както и да го смятах толкова излязоха независимо, че беше разделено на две смени). Ниво на владеене на английски език - минимум B1 или B2.

След изискванията чух и условията:

Бедността в България е повече от потресаваща, показват данни на КНСБ

40% от домакинствата в България разполагат с едва 25% от необходимите средства за нормален живот. Общо 77,6% от българските домакинства...

Заплата - първите 3 месеца 800 лева, след това - 900.

Следва момента на равносметка: ако си изкарал 6 нива по английски език (за да е сертифициран курсовете следва да са проведени в езикова школа), които средно са 300-400 лева, това са около 1800-2400 лева. Висшето образование ти е 4000 лева средно в държавен университет за целия му период. Тук говорим само за таксите, ако искаш да завършиш бакалавърска степен.

И какво се оказва - трябва да си инвестирал средно 6000 лева в себе, да имаш опит и необходимите нива за CV-то, за да започнеш работа. И то такава, която не просто няма да ти върне инвестициите, а и е относително доколко ще ти покрива месечните сметки.

Разбира се, няма нищо задължително. Когато не си търсиш работа „сега и веднага, на всяка цена” и – при всяка заплата. Като не ми харесва, ставам и си заминавам, със сигурност следващата кандидатка ще приеме бързо и с усмивка.

Но остава усещането, че си прецакан.

Минималната заплата става 460 лв. от 2017 г.

Правителството прие средносрочната бюджетна прогноза за следващите три години. Документът предвижда увеличаване на осигуровката за пенс...

Да не говорим, че финансовата страна не е единствената в графа „прецакан”. Когато държиш на препоръки и вярваш, че живеем в държава, в която CV-то има значение, то определено идеята ти за него е да го попълваш във възходяща градация. Всяка следваща работа да е крачка нагоре, а не...

Е, при това, което има в моето, „секретарка” не е мечтата. Нищо, че в онзи филм с Мелани Грифит, „Работещото момиче” улови мечти.

Добавяме още една малка подробност за работодателите от този тип – търсеният „опит” не се намира на улицата.

„Спретнат външен вид” не изисква само топла вода и сапун.

А сметките и ежемесечните битови разходи не са на пауза бутон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com