Мой дълг е да се боря за всяка инвестиция, заяви Стойнев

18922
Мой дълг е да се боря за всяка инвестиция, заяви Стойнев
Снимка: БГНЕС

Длъжен съм да се боря за абсолютно всяка инвестиция, която идва в България. Това заяви министърт на икономиката Драгомир Стойнев в предаването "Нека говорят" по bTV. Изявлението му беше по повод скандала с проекта за строеж на комплекс в местността "Карадере" край морския град Бяла.

"Подкрепяме инвестиционното намерение на "Мадара Юръп" АД, а не самия проект "Блек Сий Гардънс Еко Ризорт", който предвижда застрояване на местността "Карадере" край Бяла", заяви министър Стойнев. Той обясни, че първата му задача е да се бори за всяка инвестиция, която идва в България, защото сме "бедни хора и не можем да се лишаваме от пари, влизащи в страната отвън".

Някой заблуждава екоорганизациите за Карадере, заяви Стойнев

Инвеститорското намерение към застрояване на местността Карадере няма абсолютно никакъв статут. Нищо не може да се случи, защото ние тр...

Стойнев беше категоричен, че към момента проектът няма никакъв статут, независимо от гласуваното от правителството решение на последното заседание. "Кабинетът казва, че трябва да се извърви един път и когато цялото законодателство е спазено, тогава ще може да стане", обясни той.

Проектът обаче трябва да извърви особено дълъг път, за да бъдат премахнати всичките нарушения, за които свидетелства документ на Министерството на икономиката и енергетиката от юни 2013 г. Въпреки направените уговорки, че проектът няма екооценка, а съвместимостта му с българското законодателство предстои да се проверява, министърът заяви, че той е "съчетание между природата и скъпи туристи". "Не си представяйте НДК на брега на морето", посъветва той.

Според Стойнев е изключително важно българите да решат какъв туризъм искат да развиват – нискобюджетен или скъпоплатен. "Защото в същото време си оставаме с този алкохолен туризъм", коментира той и направи паралел между Карадере и лифтовете на зимните ски курорти.

"Колко лифта има в Австрия, Швейцария – над 1000, а ние тук не можем да направим един, възмути се Стойнев. - Трябват ни инвестиции, трябва да се храним. Трябва да привличаме и чуждестранни инвестиции. Ако не се спазва законодателството, няма да стане. Важно е как привличаме чуждестранните инвестиции. Това е намерение, което трябва да видим дали отговаря на закона, ако не – няма да се случи".

Проектът за "Карадере" е съобразен с всички изисквания, обясни инвеститорът

Новият проект за изграждане на туристическо селище в "Карадере" ще е с много по-малко застрояване. Това обясни в съобщение до медиите и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com