МРРБ дава над 2 млн. лв. за аварийни дейности в Перник

1799
МРРБ дава над 2 млн. лв. за аварийни дейности в Перник
Снимка: iStock/Guliver

Министерството на регионалното развитие и благоустройството осигурява над 2 млн. лв. от бюджета си за изпълнение на част от първите спешни мерки за подобряване на водоснабдяването в Перник. Финансирането е извън предвидените 2,7 млн. лв., които утре Министерският съвет ще отпусне за подмяна на утаителите в пречиствателната станция за питейни води.

Още утре по споразумение с областната администрация ще бъде подменена спирателната арматура в началото на главен клон от водопроводната мрежа за кв. „Изток“ след отклонението му за Промишлена зона.

Перничани искат кризисен план за действие

Жители на пернишкия квартал "Църква" и селата Кладница, Рударци и Драгичево ще почистват днес водосбор „Сива Грамада” на Ви...

От бюджета на министерството са осигурени и 1 881 640 лв., с които ще се изгради временно аварийно съоръжение по трасето с. Чуйпетлово – с. Боснек – яз. „Студена“. Средствата ще бъдат предоставени на община Перник. В предложението й се предвижда изграждане на бетонен дънен праг за водовземане и разполагане на утаител и уредба за изпускане на задържани дънни наноси. С премостването, което е съобразено с трасето на пътя Боснек – Чуйпетлово, р. Струма ще се захранва с допълнителни водни количества. С тези средства ще бъдат финансирани доставката на материали и изграждането, проектиране, комплексен доклад за оценка на съответствието на инвестиционните проекти, осъществяване на строителен и авторски надзор.

МРРБ ще финансира и мерки от аварийния план на инж. Атанас Русев. Те включват дейности за захранване на язовир „Студена“ от алтернативни или вече съществуващи водоизточници. Като следваща стъпка МРРБ ще осигури и финансиране на дейностите, предложени от проф. Костадин Щерев.

Припомняме, че идеята на Русев е да бъдат обединени всички води във Витоша. Според него по тази линия могат да се прекарат между 300 и 700 литра в секунда вода и те да стигнат до язовир „Студена“. Други части от плана са заети с други, допълнителни водоизточници, които могат да добавят между 100 и 200 литра в секунда в яз. „Студена“. Тази вода, според експерта, е чиста, питейна, планинска вода“.

Междувременно се разбра, че предприятията в Перник имат вода, за разлика от гражданите. Водоподаването към индустриалната зона на града не можело да бъде ограничено заради повреден кран, е установено при извършения от "Софийска вода" оглед на водоснабдителната система, предаде БНР. Така и по време на режима промишлените предприятия са продължавали да се захранват с питейна вода.

Израел няма язовир Студена. Но има вода

Наскоро бях на посещение в Израел. Знаете, страната е в Близкия изток, разположена между няколко пустини и има оскъдни водни ресурси. В...

По данни на „ВиК” – Перник, по около 290 л/сек. се подават към индустриалната зона. Това се равнява на 40% от цялото количество вода, подавана към територията на град Перник, се казва в изготвения от „Софийска вода” анализ за състоянието на довеждащите съоръжения и водоснабдителната система в Перник.

Утре специалисти от „Софийска вода” ще подменят крана, който е с тегло 3 тона. За целта местната управа ще осигури транспорт и тежкотоварна техника, а още днес ще бъде почистен и насипан с инертни материали пътят до съоръжението, каза зам.-кметът Мирослав Стоицев. По думите му към момента пътят бил непроходим.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Областният управител на София обясни каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия

70% от хората искат нова пенсионна реформа

Жълт код за силни дъждове в седем области на страната

Прогноза за времето - 23 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 22 април 2024 г.

Директорът на Народния театър съди Александър Морфов за 100 хил. лв.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com