МС одобри наредбата за прехвърлянето на осигуровките от частен фонд в НОИ

9027
МС одобри наредбата за прехвърлянето на осигуровките от частен фонд в НОИ
Снимка: БГНЕС

Приета е новата наредба за осигурителните вноски. Правителството прие Наредбата за реда за избор на осигуряване, внасяне и разпределяне на задължителните осигурителни вноски, вноските за фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите“ и обмен на информация. Наредбата се издава на основание чл. 179, ал. 3 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и във връзка с приетия на 28 юли 2015 г. от Народното събрание Закон за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване.

В нея е записано, че ще избираме вноската ни за втора пенсия да отива в НОИ със заявление в НАП. В случай, че изберем да прехвърлим вноските си за втора пенсия от частен фонд в НОИ, това ще става с подаване на заявление в данъчното, пише Expert.bg.

БСК отново се обяви против вдигането на осигуровките

Минималните осигурителни прагове трябва да бъдат премахнати, тъй като са в противоречие с практиката на ЕС. Разпределението на осигурит...

Текстовете в наредбата произтичат от измененията и допълненията в Кодекса за социалното осигуряване, свързани с усъвършенстване на тристълбовия пенсионен модел. Те са свързани с правото на свободен избор на осигуряване в държавното обществено осигуряване и универсален пенсионен фонд или само в държавното обществено осигуряване. Разглежда се и възможността категорийните работници, ползващи правата на ранното пенсиониране, да изберат да се осигуряват само във фондовете на държавното обществено осигуряване или да се осигуряват и в професионалните пенсионни фондове.

С наредбата се уреждат и доразвиват редът за внасяне и разпределяне на задължителните осигурителни вноски за държавното обществено осигуряване, Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), Учителския пенсионен фонд, фондовете за допълнително задължително пенсионно осигуряване и вноски за фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите". Урежда се и реда и начина за избор за промяна на осигуряване и произтичащите от това действия и операции на отговорните институции и на осигурените лица. С наредбата се урежда също обменът на информация между НАП, НОИ, НЗОК, Министерството на финансите и пенсионно-осигурителните дружества.

Вчера Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) одобри проекта за наредбата за осигуровките. По време на Тристранаката обаче се появиха разногласия относно наредбата. Според работодателите има неравнопоставаност при прехвърлянето. По думите на работодателските организации тя улеснява преместването на осигурителните вноски от частния пенсионен фонд в държавния Сребърен фонд, но нещата не стоят по същия начин при преместване в обраната посока.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com