МС прие национална стратегия за управление на миграцията и имиграцията

5628
МС прие национална стратегия за управление на миграцията и имиграцията
Снимка: БГНЕС

Правителството прие Национална стратегия в областта на миграцията, убежището и интеграцията за периода 2015г. – 2020г., съобщиха от пресцентъра на МС.

Основната цел на стратегията е да се създаде политическа рамка за изграждане на устойчива нормативна и институционална основа за успешно управление на законната миграция и интеграцията. Също така и създаване на превенция и противодействие на незаконната миграция, за идентификация и предоставяне на необходимата грижа за търсещи и получили международна закрила лица в България.

Броят на българите и румънците в Германия се е увеличил

Година след отпадането на последните ограничения за работници от Югоизточна Европа броят на българите и румънците в Германия се е увели...

Документът обединява три други аналогични стратегии, приемани в периода 2008 г.-2014 г., като ги актуализира съобразно променената след бежанската криза през 2013 г. миграционна ситуация в страната и в Европейския съюз.

Очаква се изпълнението на целта на стратегията да доведе до по-ефективно управление на миграцията и интеграцията. Да развие системата за убежище съобразно нарастващия брой кандидати за международна закрила, както и да превърне миграцията и мобилността в позитивни фактори за развитие в икономически и демографски план. Успешно интегриране в българското общество на лицата, получили международна закрила и ефективно използване на техния потенциал за социално-икономическо развитие на страната също е една от задачите.

Има няколко основните приоритети на националната политика в областта на миграцията, убежището и интеграцията. Те са гарантиране сигурността на външните граници на ЕС, както и провеждане на справедлива, ефективна и прозрачна процедура при разглеждане на молбите за закрила. Основен момент е прилагането на конкретни мерки и услуги за интеграция в областта на социалния и културен живот. Според плана е необходимо осигуряване на социалното включване и интеграцията на граждани на трети държави.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com