МВР ще бори корупцията в редиците си с "контролирани провокации"

6931
МВР ще бори корупцията в редиците си с "контролирани провокации"
Снимка: БГНЕС

Министерството на вътрешните работи публикува за обществено обсъждане Инструкция за “тестове за интегритет” на държавните служители в системата.

Тестове за установяване на изпълнението на служебните задължения от държавните служители ще извършват без тяхно знание и съгласие, въз основа на план, предварително изготвен и утвърден от ръководителя по структурата, определена да проведе теста. Това означава, че служителите на МВР ще бъдат обект на контролирани “провокации” от т.нар. “тайни клиенти”. Така МВР стартира проактивна борба с корупцията в структурите си.

Московски уволни шефа на ДАИ-София

Министърът на транспорта Ивайло Московски уволни началника на ДАИ-София Кънчо Димитров. Той разпореди освобождаването и на всички служи...

С прилагането на инструкцията се очаква силен превантивен ефект и въздействие спрямо държавни служители, изложени на корупционен риск и при констатирано корупционно поведение, което не представлява нарушение или престъпление, гласят част от мотивите към инструкцията, предаде БГНЕС.

“Анализът на средата за сигурност и състоянието на МВР показва, че са налице дефицити в интегритета, лоялността и съпричастността към политиките, ценностите, приоритетите, целите и резултатите на някои държавни служители в институцията. Сегашните методи за противодействие на корупцията - разследване на случаи и извършване на проверки по сигнали не са достатъчно ефективни и обикновено се развиват постфактум. Спрямо държавни служители, в зависимост от корупционно действие и неговата правна квалификация се предприемат дисциплинарни мерки, ротация и наказателно преследване. Тестовете за установяване на изпълнението на служебните задължения от държавни служители на МВР са новите форми за противодействие на корупцията и въздействие спрямо държавни служители, изложени на корупционен риск и уязвимост”, подчертават още от вътрешното министерство.

На база на резултатите от “теста за интегритет”, прекият ръководител на провокирания държавен служител на МВР, ще има право да предприема съответните организационни или дисциплинарни мерки.

По смисъла на инструкцията – “тест за интегритет” е симулация на реално съществуващи ситуации, свързани с изпълнението на служебната дейност на служителя, обект на проверка, която той/тя е задължен да реши според неговите правомощия и служебни задължения, като реакцията и поведението му в конкретната ситуация се наблюдава от специално назначени за това служители, без структурата, в която той работи предварително да бъде уведомена. “Сценариите за повреждане на тест“ ще са предварително разписани чрез кратко изложение и сюжетна схема, по която трябва да протече проверката за установяване на изпълнението на служебните задължения от държавните служители на МВР. В него са определени основните действия на проверяващите, които трябва да създадат такива условия, при съприкосновението с които лицето, което се проверява, се намира пред доброволния избор да извърши едно или друго действие, например – да приеме или откаже предлаган подкуп.

Полицаите заплашиха със стачка, искат увеличение на заплатите от юли

Синдикатите към МВР - Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) заплаши с протест, ако не бъдат изпълнени исканията им за ув...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com