На протест: Приятели и семейство на Иво и Яна от Лозен искат доживотен затвор за убиеца (СНИМКИ)

3628
На протест: Приятели и семейство на Иво и Яна от Лозен искат доживотен затвор за убиеца (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Близки приятели и почерненото семейство на Иво и Яна, които бяха жестоко убити през лятото в Лозен, излязоха на протест с искане на доживотна присъда без право на замяна за извършителя на тежкото престъпление, предаде БГНЕС. За да покажат категоричността на исканията си, хората блокираха кръговото движение на входа на най-голямото село не само в областта, а и в страната.

Дора Георгиева, майката на 27-годишния, каза пред БГНЕС, че иска справедлив процес и доживотна присъда без право на замяна за убиеца. "Защото след първото убийство той е пуснат. Ние дори не вярваме, че ще има и справедлив процес за още две убийства", каза тя.

Почернената майка със сълзи в очите заяви, че мъката от загубата на сина й ще остане за цял живот. "Това е. Няма го детето ми. Най-прекрасното дете. Прякорът му беше Смайли. Усмихнат непрекъснато. Добър и на всеки да услужи", каза още тя.

Още: Тройният убиец от Лозен се изправя пред съда

Съученици, приятели и познати на Яна и Иво също се включиха в протеста. Младите хора донесоха транспаранти, с които призоваха: "Справедливост за Иво и Яна!", "Искаме доживотен затвор за убиеца Чавдар!", "Колко души трябва да убиеш за доживотен затвор?".

Обвиняемият Чавдар Бояджиев, направил пълни самопризнания за убийството на 18-годишната Яна и 27-годишния Иво от Лозен, през 2022 година е бил освободен с мярка „подписка“ по дело за убийство на 22-годишна жена по непредпазливост. В момента мъжът е за постоянно под стража за убийството на младежите от Лозен.

"Събрали сме се днес тук за по-доброто на самата държава. Искаме справедлива присъда за този човек, понеже е съкрушително нещо такова да се случи в такова населено място като нашето", каза пред БГНЕС Никола Асенов.

Момчето разказа, че всички от тук присъстващите младежи са познавали Иво и Яна. "Излизали сме. Познавали сме се. И двамата са млади хора. С момичето сме учили заедно. Никой не заслужава такова нещо. Какъвто и да си, не го заслужаваш. Тук сме, за да издействаме нещо, да постигнем нещо. Това е нашата цел", подчерта Никола Асенов.

Още: Задържаният за двойното убийство край Лозен сам поискал да остане в ареста

Той уточни, че не е познавал Чавдар Бояджиев лично, но са се засичали. "Като човек сме го виждали. Но сме стоели надалеч от него, защото го знаем що за човек е", обясни момчето.

Кметът на най-голямото село в България Георги Младенов отбеляза, че не е от организаторите на протеста, но е съпричастен с мъката на хората. "Следващите протести ще бъдат по-атрактивни, предполагам. Сега беше малко набързо, поради факта, че се чу някакъв слух, че лицето Чавдар Бояджиев е пуснато, и оттам се инициира неща много набързо. Но при следващи протести ще бъдем по-подготвени – така казват децата, роднини, близки", отбеляза той и добави, че не знае откъде е дошъл този слух, като уточни, че не е потвърдено, че обвиняемият, който направи самопризнания за извършените убийства, е пуснат.

На въпроса на БГНЕС как се отрази на Лозен това зверство, което беше извършено, и постъпвали ли са при него сигнали, че Чавдар Бояджиев е упражнявал някакво насилие върху други граждани, кметът отговори: "Сигнали лично аз не съм получавал. Иначе негативно се отрази. Представяте си, трима млади хора си отидоха... Тук имаме три училища. Имаме млади хора. Имаме хора, които живеят в по-отдалечени райони. Имаме няколко вилни зони, които са доста отдалечени. И, естествено, има някакво напрежение. Но сега се е успокоило, криво-ляво, да речем", каза кметът Младенов.

Още: Жители искат възмездие след двойното убийство в село Лозен

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com