На първо четене: Икономическото министерство ще контролира производството на оръжия, БСП видя лобизъм

2184
На първо четене: Икономическото министерство ще контролира производството на оръжия, БСП видя лобизъм
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия. Той бе представен от народния представител Маноил Манев от ГЕРБ. Законопроектът предвижда намаляване на административната тежест както на службите на МВР, така и на гражданите и фирмите, които са в обхвата на закона.

Друга цел на Законопроекта е контролната дейност, свързана с производство на оръжие, да бъде възложена на Министерство на икономиката и Междуведомствена комисия, която да има правомощия, свързани с този процес. Производството на оръжия е процес, който логично се свързва с икономиката на страната ни и контролът следва да се осъществява от Министерство на икономиката, а не от МВР, обоснова се Манев.

Какво сближи ВМРО и ДПС - новият закон за оръжията

Специална работна група към вътрешната парламентарна комисия ще се заеме с неяснотите в проекта за изменения в Закона за оръжията, бое...

С внесените изменения и допълнения се цели и защита на автентичността и функционалността, свързана с културно-историческата стойност на оръжията. Практиката доказа, че следва да се уеднакви режимът и за копия на исторически оръжия. В момента притежателите на такива оръжия след изтичане на едногодишния срок следва да са ги декларирали и да са получили удостоверения, които ги легитимират като неогнестрелни оръжия.

С внесените изменения и допълнения ще се усъвършенства действащото законодателство и ще се създадат предпоставки за ефективното му действие.

Съмнения за лобизъм от БСП

Народният представител Иван Иванов от БСП видя лобизъм в закона. Той е против Министерство на икономиката да поеме контрола вместо силовото ведомство.

Ще конфискуват антични оръжия, ако нямат специален сертификат за деактивация

С изменение на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, полицията ще получи правомощия да следи...

Този законопроект е крещящ пример как не се прави законодателство и как не трябва да се прави законодателство. Една добра идея, каквато тук ни беше разказана като приказка от детските ни години за старинните оръжия, е съсипана с едни предложения, които не е редно и не е нормално да минават тук като предложения на народен представител“, каза Иванов.

МВР не напуска процеса по контрол, отговори Маноил Манев, който отрича да има лобизъм в закона. Няма да се обърка индустрията,  смята депутатът.

Вие нарушавате общественият интерес по най-брутален начин, твърди червеният депутат. Според Славчо Атанасов от ОП патриотичните сдружения чакали от десет години този закон. Искам да се запазят исторически оръжия, които са безценни, сподели той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com