Националният военноисторически музей чества 100 години с впечатляваща изложба

2372
Националният военноисторически музей чества 100 години с впечатляваща изложба

Националният военноисторически музей (НВИМ) ще отбележи своята 100-годишнина днес с юбилейна изложба „Първите 100“ и Ден на отворени врати.

Само в празничния ден посетителите на музея ще могат да видят ценни експонати – уникати, повечето от които не са представяни досега пред публика. Сред тях са голямото огърлие на ордена „Св. Св. Равноапостоли Кирил и Методий“ – най-високото отличие на Царство България, чийто единствен носител и негов Велик магистър е монархът; ежедневният и официалният жезъл на Борис III – едни от най-ценните царски символи, изработени по поръчка; яйца на Фаберже и скъпи бижута – произведения на ювелирното изкуство.

Предстои Ден на отворените врати и юбилейна изложба в НИМ

Националният военноисторически музей (НВИМ) ще отбележи своята 100-годишнина с юбилейна изложба „Първите 100“ и Ден на отво...

В юбилейната изложба „Първите 100“ ще бъдат представени и емблематични реликви на най-големите дарители на музея. Сред тях са непоказвани лични саби и ками източен тип на първия български княз Александър I, както и Великият кръст на военния орден „За храброст“, дарени от графиня Йохана Хартенау. Богатството и разнообразието от артефакти, съхранени в музея за този век, ще бъде показано и чрез колекциите „Музикални инструменти“, „Архив“ и „Знамена“.

За първи път посетителите на НВИМ ще могат да разгледат фондохранилищата и реставрационното ателие, където реставратори и фондохранители ще демонстрират своята работа.

Специално за най-малките си приятели НВИМ е подготвил изложбено пространство, в което децата не само ще научават нови неща и ще се докоснат до макети на военни машини, но и ще се превърнат в истински музейни работници в интерактивна игра.

Националният военноисторически музей ще очаква своите посетители в Деня на отворени врати на 5 юли от 10.00 до 22.00 ч. За настроението в празничния ден ще се погрижи Гвардейският представителен духов оркестър с концерт от 18.00 до 20.00 часа.

Националният военноисторически музей ще проведе "Деня на бащата" с безброй игри и атракции

За пета година Националния военноисторически музей ще проведе „Деня на бащата” с безброй игри и атракции. Това каза в интер...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com