Над 20 бляскави спектакъла очакват зрителите на 13-ия фестивал „Опера в Летния театър“ във Варна

1925
Над 20 бляскави спектакъла очакват зрителите на 13-ия фестивал „Опера в Летния театър“ във Варна
Снимка: Държавна опера Варна

Седем оперни премиери, пет симфонични концерта, три балетни и две мюзикълни премиери ще зарадват всички зрители по време на 13-ото издание на фестивала "Опера в Летния театър" във Варна. Посетителите на морската ни столица могат да се насладят на бляскавите 22 представления от 11 юни до 25 август, които са кулминация сред всички празнични събития в 75-годишния юбилеен сезон на Държавна опера Варна.

"Имаме рекорд по спектакли – цели 22 представления, като има за всекиго по нещо – оперети, опери, мюзикъли, балети от български и световни характер. Очакваме гостуването на много наши български звезди като Красимира Стоянова, Владко Стоянов, Александрина Пендачанска и много други! За мен лично черешката на тортата е „Дама пика“ от Чайковски – едно изключително трудно музикално и драматургически представление, което е същински шедьовър", сподели специално пред Actualno.com водещият тенор на Държавна опера Варна Валерий Георгиев. Той обясни, че фестивалът стартира на 11 юни с „Жените на Пучини“ – един концерт, събрал най-красивото от италианския оперен композитор, като екипът очаква и гостуването на двамата им прекрасни италиански колеги Якопо Сипари ди Пескасероли и Доната Д‘Аннуцио Ломбарди.

Отляво надясно: Валерий Георгиев, Илина Михайлова, Пламен Димитров
На въпрос какво мотивира екипът вече за тринадесета поредна година да организират толкова мащабно събитие, Георгиев посочи:

"Нашата мотивация е нашата публика – тя е нашият двигател, защото артиста работи само заради нея. Нашият мотор е и директорът на Театрално-музикален продуцентски център Варна Даниела Димова, която с изключителната си мениджърска дейност успя да увеличи спектаклите, увеличава се публиката, като вече за варненска опера се говори не само в страната, но и в редица държави в чужбина", разказа Георгиев пред екипа ни. 

Отляво надясно: Ирина Жекова, Рейналдо Дрос, Йоана Железчева

Организаторите посочват още, че всяка една от общо 22-те продукции е специална, защото тази година Държавна опера Варна отбелязва 75-годишния си юбилей. Гости на фестивала „Опера в Летния театър“ ще са солистите Александрина Пендачанска, Красимира Стоянова, Йоана Железчева, Илина Михайлова, Ирина Жекова, Ралица Богданова, Юлиан Константинов, Валерий Георгиев, Милен Божков, Владимир Стоянов, Иван Момиров, Пламен Димитров и диригентите Найден Тодоров, Павел Балев, Григор Паликаров, Йордан Камджалов, Страцимир Павлов.

За 13-тото издание на фестивала от чужбина пристигат диригента Джана Фрата, нашумелият американски тенор с филипински произход Артур Еспириту, световноизвестният мексикански баритон Карлос Алмагер, сопраното Сузана Бранкини и др.

В програмата откриваме мюзикълите „Оркестър без име“,„Брилянтин“, „Цар Лъв“, „Коса“, „Красавицата и звяра“, оперите "Ромео и Жулиета", 'Ернани" , „Джаки Скини“, „Мантията“, „Набуко“, „Кармен“, „Дама Пика“ и „Отело“, балетните постановки „Шехерезада“ и "Валпургиева нощ", „Либертанго“ и "Копелия".

Билетите за бляскавото 13-то издание на „Опера в Летния театър“ вече са в продажба в билетните центрове в град Варна и мрежата на Eventim. На касата на Операта почитателите на класическото изкуство могат да закупят билети с отстъпки за групи и посещения на няколко представления.

Запознайте се и с пълната програма за фестивала:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com